Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Tätä on työperäisen maahanmuuttajan arki – liian paljon on työnantajan “hyvän tahdon” varassa

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n tekemien selvitysten mukaan työperäiset maahanmuuttajat eivät juurikaan saa työnantajiltaan tukea suomen tai ruotsin kielen opiskeluun. Kielitaidon puutteen tuomat väärinymmärrykset ovat suurin haaste monikulttuurisilla työpaikoilla.

Demokraatti

Demokraatti

SAK:laisista luottamushenkilöistä yli puolet (56 prosenttia) kertoo työpaikallaan olevan ulkomaalaisia työntekijöitä. Näistä työpaikoista vain kuusi prosenttia tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuuden osallistua suomen tai ruotsin kielen koulutukseen työajalla. Kolmasosalla työpaikoista (31 prosenttia) maahanmuuttajat otetaan huomioon henkilöstöpolitiikassa.

SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä korostaa, että työperäisen maahanmuuttajan tilanne eroaa olennaisesti muulla tavalla Suomeen tulleista maahanmuuttajista.

– Opiskelemaan tullut pääsee alkuun integroitumisessa opintojensa aikana, perheen perässä Suomeen muuttavalla on usein jo verkostoja maassa ja kotouttamispalvelujen piirissä olevat saavat välineitä kotoutumiseen yhteiskunnalta. Sen sijaan työperäisen maahanmuuttajan integroituminen jää usein työnantajan vastuulle.

“Työnantajan velvollisuutena on huolehtia, ettei ketään syrjitä.”

SAK esittää, että työnantajat tukisivat maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kielitaitoa esimerkiksi järjestämällä kielikursseja työajalla.

– Yhteiskunnan tulisi lisäksi kehittää työperäisille maahanmuuttajille tarjottavaa neuvontaa ja varmistaa neuvontapalveluiden olevan sitä tarvitsevien tiedossa.

Lisää aiheesta

Ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistuvaa syrjintää on havainnut yhdeksän prosenttia niistä luottamushenkilöistä, joiden työpaikalla työskentelee maahanmuuttajia. Syrjintä ilmenee muun muassa siten, ettei työnantaja kerro maahanmuuttajille perhevapaista tai muista eduista. Maahanmuuttajat kohtaavat myös muilta työntekijöiltä epäasiallista kohtelua, vähättelyä ja ennakkoluuloisuutta.

Kyntäjä muistuttaa, että kaikissa vähintään 30 hengen työpaikoissa pitää lain mukaan olla yhdenvertaisuussuunnitelma.

– Työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, ettei työpaikalla syrjitä ketään esimerkiksi etnisen taustan, uskonnon, terveydentilan, seksuaalisen suuntautumisen, iän tai muun henkilöstä johtuvan syyn vuoksi. Yhdenvertaisuussuunnitelman avulla voidaan tuoda näkyviin työpaikalla piilevät syrjivän kohtelun riskitekijät ja puuttua niihin.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi viime maaliskuussa 853 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

“Myös muu henkilöstö tarvitsee koulutusta kohtaamiseen.”

SAK teetti lisäksi laadullisen haastattelututkimuksen, johon osallistui yhteensä 17 maahanmuuttajataustaista työntekijää, luottamusmiestä ja työnantajan edustajaa. Kaikissa haastatteluissa kielitaidon puute nousi kulttuurieroja olennaisemmaksi työperäisen maahanmuuton haasteeksi. Monikulttuurisessa organisaatiossa on tutkimuksen mukaan siksi erityisen tärkeää viestiä selkeästi ja varmistaa, että tieto tavoittaa kaikki työntekijät.

Tutkimuksesta käy ilmi, että kulttuuriset erot näkyvät monikulttuurisilla työpaikoilla. Työntekijät eivät tutkimuksen perusteella ole kuitenkaan pelkästään kulttuurinsa edustajia, vaan heidän asemaansa vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten ikä ja työkokemus.

Haastateltavat kokivat, että esimiehellä on tärkeä rooli työntekijän perehdyttämisessä. Vaikka perehdytys ei olisikaan yksin esimiehen vastuulla, vastaa hän kuitenkin lopulta siitä, että työntekijä on oppinut olennaiset asiat.

– Myös muu henkilöstö tarvitsee koulutusta maahanmuuttajataustaisten työtovereiden kohtaamiseen. Koulutusta tarvitaan esimerkiksi siihen, että ymmärretään puolin ja toisin, miten eri kulttuureissa toimitaan, Kyntäjä korostaa.

Haastattelututkimuksen toteutti sosiaalipsykologi Ella Lautaniemi, joka työskenteli keväällä 2019 SAK:n Mahdollisuuksien aika -hankkeessa. Syksyllä hankkeen teemana on ilmastopolitiikka ja sen merkitys työllisyydelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE