Tätäkö hallitus juonii? – Ex-ministeri vaatii vastausta: ”Halutaanko Postia edes jakaa viitenä päivänä viikossa?”

Jukka-Pekka Flander
Sirpa Paatero vaatii hallitukselta selkeää linjausta, mitä se haluaa Postilta.
Jukka-Pekka Flander
Sirpa Paatero vaatii hallitukselta selkeää linjausta, mitä se haluaa Postilta.
Jukka-Pekka Flander
Sirpa Paatero vaatii hallitukselta selkeää linjausta, mitä se haluaa Postilta.

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) myöntää yllättyneensä Postin aikeista vähentää rajusti väkeä. Paatero toimi edellisessä hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

– Luulin, että Postin suurimmat irtisanomiset olisi jo tehty. En odottanut, että näin isoja yt-neuvotteluja käynnistettäisiin tässä vaiheessa.

Valtionyhtiö Posti ilmoitti tiistaina laajoista yt-neuvotteluista, joiden seurauksena jopa 860 postilaista saa lähteä.

Posti vähensi keväällä 2014 perusjakelusta yli 400 työntekijää. Irtisanotuista otettiin myöhemmin takaisin yli 200.

– Sama tilanne voi toistua, kun huomataan, ettei tällaisella väkimäärällä pärjätä, Paatero epäilee.

Hän on pahoillaan valtionyhtiön tempoilevasta eestaas-politiikasta, johon Postin työntekijät ovat joutuneet sopeutumaan.

Posti- ja logistiikka-alan työntekijäliiton PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen epäili, että Posti pyrkii palvelua heikentämällä ajamaan muutosta postilain yleispalveluvelvoitteeseen. Laki velvoittaa jakamaan postia viitenä päivänä viikossa.

Varmasti kaikenlaisia epäilyjä on ilmassa.

Paatero vaatii hallitukselta, ja erityisesti omistajaohjauksesta vastaavalta pääministeriltä Juha Sipilältä (kesk.) selkeää linjaa.

– Onko hallituksen linja se, että lakiin ei kosketa vaan Postissa vähennetään ensin väkeä ja todetaan sen jälkeen, ettei lakia pystytä noudattamaan? Olisi reilumpaa sanoa suoraan, että tulevaisuudessa ei ole tarkoituskaan jakaa postia viitenä päivänä viikossa ympäri Suomen.

Paatero korostaa, että hän ei itse halua tällaista linjausta, koska toimiva postinjakelu on yksi tärkeimmistä kansalaisten palveluista.

Viime aikoina on herännyt epäilys, että hallitus valmistelisi Postia myyntikuntoon. Paatero ei usko, että Postia oltaisiin viemässä ensimmäisenä pörssiin.

– Varmasti kaikenlaisia epäilyjä on ilmassa. Postin pitäisi olla hyvässä kunnossa, koska Suomeen on tulossa muualta kilpailijoita postimarkkinoille, hän korostaa.

Sirpa Paatero toivoo, että varsinaisten irtisanottujen määrä jää mahdollisimman pieneksi yt-neuvotteluissa.

– Postin johdon on arvioitava tarkkaan, että palvelut, jotka aiotaan hoitaa myös hoituvat ilman, että työntekijöille koituu epäinhimillinen työtaakka.

Hän kaihtaisi myös osa-aikaisia työsuhteita ja toivoo, että vakituiset työntekijät saisivat jatkaa arvokasta työtään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat