Politiikka

”Tavoite on sumentunut” – yrittäjäjärjestö ärhentelee porvarihallitukselle

Kari Hulkko
Suomen Yrittäjät kertoo olevansa jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö.
Kari Hulkko
Suomen Yrittäjät kertoo olevansa jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö.
Kari Hulkko
Suomen Yrittäjät kertoo olevansa jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö.
Suomen Yrittäjien hallituksen mielestä hallitus on joutunut alistumaan työmarkkinajärjestöjen painostukselle niin, että hallitusohjelman tärkeimmät tavoitteet ovat vaarassa.
– Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi on välttämätöntä toteuttaa työmarkkinauudistus niin kuin se on hallitusohjelmaan kirjattu, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Jyrki Mäkynen sanoo.

Järjestö näkee työmarkkinauudistuksessa olennaiseksi sitoutumisen paikallisen sopimisen laajentamiseen.

– Tämä tavoite on sumentunut jo lähes vuoden kestäneissä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, Mäkynen arvostelee.

Suomen Yrittäjien hallituksen mielestä hallitus vielä pari viikkoa sitten kytki paikallisen sopimisen edistymisen ja mahdolliset veronkevennykset toisiinsa: jos paikallista sopimista lisättäisiin työehtosopimusneuvotteluissa hallituksen asettaman tavoitteen mukaisesti, verotusta kevennettäisiin.

– Nyt verokannustinta ollaan mahdollisesti käyttämässä aivan toiseen tarkoitukseen, yhteiskuntasopimuksen syntymisen varmistamiseen, se katsoo.

– Hallituksen on pidettävä kiinni työpaikkasopimisen etenemiseen kohdennetusta verokannusteesta. Jos verokannuste ei tehoa, eli mahdollisesti alkavissa työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta edistystä työpaikkasopimisessa, hallituksen on laajennettava työpaikkasopimista lainsäädäntöä muuttamalla, Mäkynen avaa järjestön hallituksen kannanottoa.

– Muuten hallituksen tavoite 110 000 työpaikasta jää kauas, hän jatkaa.

Ylipitkä prosessi on johtanut siihen, että vastakkainasettelu on kärjistynyt.

Järjestön hallitus arvioi myös, että mahdollisella yhteiskuntasopimuksella ei saavuteta arvioitua 35 000 uutta työpaikkaa.

Vaikka sopimus syntyisi, ovat pitkittyneet neuvottelut sen mukaan osoittaneet, että kolmikantaisella päätöksentekojärjestelmällä (työnantajaliitot, työntekijäliitot ja hallitus) Suomi uusiutuu ”aivan liian hitaasti”.

– Ylipitkä prosessi on johtanut siihen, että vastakkainasettelu on kärjistynyt ja tulokset on jouduttu hakemaan pienimpien yhteisten nimittäjien kautta, yrittäjien kärkevä arvostelu kolmen porvaripuolueen hallituksen suuntaan jatkuu.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat