Politiikka

Täysi rähinä päällä eduskunnassa – kommentti sisäpiiristä: ”Sen vuoksi emme voineet äänestää”

Lehtikuva
Lehtikuva

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto syyttää erityisesti hallituspuolue keskustaa epäasiallisesta toiminnasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hänen mukaansa valiokunta ajautui umpikujaan, koska oppositio joutui poliittisen painostuksen kohteeksi ennen äänestystä.

– Olimme tilanteessa, jossa edeltävällä keskustelulla ei yhtäkkiä ollut mitään merkitystä. Sen vuoksi emme voineet äänestää, Alanko-Kahiluoto sanoi kokouksen jälkeen.

Hänen mukaansa hallituspuolueiden kanta muuttui valiokunnan kokouksen tauon aikana yhtäkkiä. Hallituspuolueisiin kuuluvat valiokunnan jäsenet ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoustivat tauon aikana.

Alanko-Kahiluoto viittaa keskustan pöydälle tuomaan ehdotukseen, jonka mukaan työtä jatkettaisiin 6. heinäkuuta saakka. Hän olettaa käskytyksen aikataulupaineeseen tulleen pääministeriltä.

Alanko-Kahiluodon mukaan valiokunnassa oli ennen yllätyskäännettä yhteinen näkemys siitä, mihin saakka työskennellään ja kuinka pitkän ajan vie, että valiokuntaneuvokset voivat pitää vuosilomansa ja sen jälkeen ryhtyä mietinnön kirjoittamiseen. Hänen mukaansa valiokuntaneuvokset olivat itse arvioineet aikataulun.

– Meillä on kuitenkin yhteinen näkemys tässä talossa ja puhemiesneuvostolla siitä, että valiokuntaneuvokset eivät ole korvattavissa muilla työntekijöillä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle eduskunnassa, ettei hän ole hoputtanut valiokuntaa, vaan kertonut vain virkamiesarvion.

Sen mukaan uudistus lykkääntyy vuoteen 2021, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei ole heinäkuun loppuun mennessä valmis ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä elokuussa.

– Se on vaan fakta, eduskunta tietenkin päättää aikatauluistaan, Sipilä sanoi.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoo, että hallitusryhmät olivat sellaisen ehdotuksen takana, että työtä jatkettaisiin 6. heinäkuuta saakka. Heikkisen mukaan valiokunnan puheenjohtaja Kiuru ei sallinut äänestystä asiasta vaan lopetti kokouksen.

Keskustan Heikkisen mukaan tunnelma sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa oli erittäin kaoottinen. Heikkinen arvioi, että olisi hyvä tarkastella sitä, onko sosiaali- ja terveysvaliokunta toimintakykyinen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat