Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Täysin kestämätöntä” – Demarinuoret vaatii lakimuutosta: ”Uskonnonvapaus ajaa lasten oikeuksien edelle”

Eduskunta käsittelee ensi viikolla tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseen tähtäävää kansalaisaloitetta. Demarinuoret vaatii hallitukselta nopeita toimia myös poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämiselle.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Jokaisella on oltava oikeus päättää omasta kehostaan ja uskonnollisesta itseilmaisusta. Nyt jos milloin, on löydyttävä rohkeutta puolustaa jokaisen lapsen oikeutta päättää kehonsa kohtelusta sukupuoleen katsomatta, järjestö vaatii kannanotossaan.

Aloitteessa ehdotetaan silpomisen kieltävää omaa lakia, joka kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset.

– Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on rangaistavaa Suomessa jo nykyisin, sillä tekoa arvioidaan rikoslain pahoinpitelyä koskevien säännösten nojalla. Kansalaisaloite koskee vain tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista, Demarinuoret huomauttaa.

Lakivaliokunta on todennut mietinnössään, että myös poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus lähtökohtaisesti täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Demarinuorten mukaan siitä, millä edellytyksillä poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus on sallittu, ei kuitenkaan ole lainsäädäntöä eikä asiasta ole annettu hallituksen esitystä eduskunnalle.

– On täysin kestämätöntä, että nykylainsäädäntö antaa uskonnonvapauden ajaa kansainvälisten lasten oikeuksien edelle, Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto toteaa tiedotteessa.

Hän korostaa, että ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset rikkovat fyysistä koskemattomuutta peruuttamattomalla tavalla.

– Jokaisella on oltava oikeus päättää omasta kehostaan ja uskonnollisesta itseilmaisusta.

Uutista korjattu: eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta ensi viikolla, ei tänään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE