Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Täysin nurinkurista” – eduskunnasta joukkoryöpytys hallitukselle: “Malli ajaa työttömiä toimeentulotuelle”

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SDP:n kansanedustajat Ilmari Nurminen, Tarja Filatov ja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä vasemmiston Anna Kontula jättivät tänään yhteisen eriävän mielipiteen, kun valiokunta päätti lausunnostaan hallituksen esitykseen niin sanotusta työttömyysturvan ”aktiivimallista”. Työttömyysturvan uudistus uhkaa vaikeassa asemassa olevia työttömiä.

– Malli ajaa työttömiä toimeentulotuelle. Kun juuri toimeentulotuessa on heikoimmat kannusteet ottaa satunnaisia töitä vastaan, hallituksen malli ajaa työttömät ojasta allikkoon, tyrmäävät SDP:n kansanedustajat.

– Lisäksi malli on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen. Se loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta asuinpaikan, ammatin ja työkykynsä perusteella. Siksi esitys on hylättävä, vaativat edustajat.

Työtön voi hakea töihin tai muihin aktiivitoimiin, mutta pääsystä ei päätä työtön itse.

Kolmikon mukaan hallitus rankaisee ja eriarvoistaa työttömiä ns. aktiivimallilla.

– Emme voi ymmärtää ajatusta, jonka mukaan työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei onnistu löytämään työtä.

Kolmessa kuukaudessa pitää tehdä 3 päivää työtä, jotta turva säilyy. Jos ei löydä työtä tai onnistu saamaan TE-hallinnosta aktiivitoimia riittävästi, niin turvaa leikataan 4,65 prosenttia.

– Työtön voi hakea töihin tai muihin aktiivitoimiin, mutta pääsystä ei päätä työtön itse, vaan työnantaja tai TE-toimiston virkailija.

– Esimerkiksi syyskuun lopussa oli työttömiä työnhakijoita Hämeessä 19 543, Pirkanmaalla 27 459 ja Pohjois-Karjalassa 10 607. Vastaavana aikana avoimia työpaikkoja oli Hämeessä 2 184, Pirkanmaalla 4 448 ja Pohjois-Karjalassa 776. Työllistyminen ei ole näin yksinkertaista nollasummapeliä, mutta luvut kertovat siitä, että työn löytäminen on haasteellista. Osasta osaavia on pula, osa ihmisistä ei löydä edes keikkatöitä, vaikka kuinka etsisi.

– Miten Hämeessä, jossa aktiivimallin edellyttämiä avoimia työpaikkoja on tarjolla 2 184 kappaletta, mutta työttömiä lähes 20 000, voi aktiivisuuden osoittaa ja välttää 4,65 prosentin työttömyysturvan leikkauksen, kysyy valiokunnan hämeenlinnalainen puheenjohtaja Filatov.

On täysin nurinkurista, että työttömiltä vaaditaan osallistumista aktiivitoimiin, mutta hallitus leikkaa aktiivitoimien rahoitusta.

Demarien mukaan monen vaikeasti työllistyvän ainoa mahdollisuus on päästä työhön palkkatuella, mutta tukirahaa ei ole käytössä. Kolmas sektori eli järjestöt tekevät arvokasta työtä, he muistuttavat ja sanovat, että tätä toimintaa on tuettu palkkatuella. Nyt tuki on uhattuna, koska hallitus rajoittaa järjestöjen palkkatukea.

– On täysin nurinkurista, että työttömiltä vaaditaan osallistumista aktiivitoimiin, mutta hallitus leikkaa aktiivitoimien rahoitusta.

Hallitus arvioi, että uudistus kasvattaa asumistukimenoja neljä miljoonaa euroa ja toimeentulotukimenoja kymmenen miljoonaa.

– Moni putoaa, köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät. Jos työtä tai aktiivitoimia ei pysty terveydentilan vuoksi tekemään, leikkaus on kohtuuton. Pitkäaikaissairaus aiheuttaa kuluja lääkkeisiin sekä terveyskeskus- ja sairaalakäynteihin.

Demarien mielestä työkyvytöntä ihmistä ei tehdä työkykyiseksi hallituksen aktiivimallilla. Työttömät, joiden terveydentila on pitkäaikaisesti heikentynyt, tarvitsevat kuntoutusta sekä tukea terveyden ja toimintakyvyn parantamiseen sekä työpaikan joustavuutta. Siten heidät saadaan parhaiten työelämään takaisin.

Mietinnön esityksestä eduskunnalle antaa sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE