Kotimaa

”Täysin väärä suunta!” – Kommentti vasemmalta: Lyhennetään työaikaa

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä työmarkkinoiden sopimusesityksen voimaantulo takaisi työrauhaa tuleville vuosille. Pekonen kuitenkin kritisoi voimakkaasti sopimuksen sisältöä, koska työntekijöiden asemaa heikennetään.

Sopimuksessa muun muassa nostetaan työntekijöiden eläkemaksuja ja pidennetään työaikaa. Lisäksi julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja leikataan kolmekymmentä prosenttia määräaikaisesti.

– On käsittämätöntä, että lomarahojen leikkaus kohdistuu vain julkiseen sektoriin, jossa on keskimäärin pienemmät palkat. Yhdessä työajan pidennyksen kanssa se merkitsee naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöille noin 2,5 prosentin palkanalennusta vuositasolla. Työajan pidennys on täysin väärä suunta, kun työttömyyttä yritetään vähentää. Vasemmistoliiton ratkaisu on työajan lyhentäminen, jolloin työtä riittäisi useammalle. Nyt pitäisi olla kanttia löytää uusia ratkaisuja.

Pekosen mukaan neuvottelutulos on toki parempi kuin hallituksen kaavailemat pakkolait ja lisäleikkaukset. Hän muistuttaa kuitenkin lähtöasetelmasta, josta neuvottelut aloitettiin.

– Hallitus määräsi neuvottelutahdit alkumetreiltä asti, ja uhkasi pakkolaeilla ja lisäleikkauksilla, jos ei sen vaatimaan lopputulokseen päästä. Työntekijäjärjestöt joutuivat valitsemaan ruton ja koleran väliltä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat