Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Teatteriarvio: Haikean runollista nykynukketeatteria kahdesta kirjailijakohtalosta

Kiovalaissyntyinen Irene Nemirovsky (1903-1942) pakeni bolshevikkien vallankumousta Suomen kautta Ranskaan, jossa julkaisi esikoisteoksensa. Ranskan juutalaislait ajoivat hänet eristyksiin ja lopulta hänen elämänsä päättyi Auschwitzin keskitysleirissä. 
Elvi Sinervo (1912-1986) oli tunnettu työväenluokkainen kirjailija ja kääntäjä, joka jatkosodan alla tuomittiin sodanvastaisuuden vuoksi valtiopetoksen valmistelusta vankilaan.
Nämä kaksi kirjailijaa eivät oikeassa elämässä koskaan kohdanneet. Nyt he tapaavat suomalais-ranskalaisen nykynukketeatteriryhmän TeatteriQo:n esityksessä Pilvien paino.
NUKKETEATTERI
TeatteriQo, Kulttuurikeskus Caisa
Pilvien paino

Käsikirjoitus, ohjaus ja lavastus Mila Nirhamo – Ääni Perrine Ferrafiat – Valot Jere Suontausta – Nukenrakennus Laura Hallantie –  Esiintyjät Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo; kitaristi Valtteri Bruun

Vaikka Sinervo ja Nemirovsky elivät hyvin erilaisen elämän, oli siinä myös paljon yhteisiä tekijöitä. Tämä käy ilmi Mila Nirhamon ja Perrine Ferrafiatin  esityksessä, joka pohjautuu kummankin kirjailijan kirjeisiin, muistiinpanoihin ja teoksiin. Yhteistä ovat kirjoittamisen pakko, äitiys, sota ja kuoleman uhka.

Haikeassa tunnelmassa

Vaikka elämisen ja tapahtumien tuska on läsnä, Pilvien paino on esityksenä kaunis ja levollisen runollinen. Tunteita ei paisutella, hiven huumoriakin pilkahtelee ja tunnelma on haikean muisteleva. Kohtaukset kummankin kirjailijan elämästä vuorottelevat, eivätkä Sinervo ja Nemirovsky esityksessä varsinaistesti tapaa toisiaan kuin symbolisesti lapsuuden nukkehahmoina.

Niin Nirhamo kuin Ferrafiatkin tietää tarkoin mitä tekee, eikä mitään tarvitse hötkyillä. Kokonaisuus on jopa aavistuksen viipyilevä. Esityksessä lomittuvat ja yhdistyvät varmasti ja vaivatta nukke-, esine- ja visuaalinen teatteri. Mukana on useita mainioita esineiden käyttöoivalluksia ja kummankin esiintyjän nukettaminen on taitavaa.

Ja kun aiheena ovat kirjailijat, niin tietenkin lavastuksessa käytetään eri tavoin kirjoja ja kirjapinoja. Ohuesta, rypistetystä paperista tehty taustaseinä on jo itsessään hyvin kaunis ja antaa mainion taustan pehmeän kellansävyiselle valaistukselle. Olennainen osa esityksen musiikkitaustaa on Valtteri Bruunin keveästi helisevä kitaramusiikki.

Pilvien paino on ilmava esitys, jota seuratakseen ei välttämättä tarvitse tietää yhtään mitään sen aiheena olevista kirjailijoista. Teemat, joita käsitellään, ovat sen verran yleisiä. Toki heidän, ja varsinkin heidän tuotantonsa tunteminen, antaa varmasti syvyyttä ja lisäsävyjä esitykselle ja sen vastaanottamiselle.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE