Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Teenko työtä, vai oleilenko? – Työ ja vapaa-aika sekoittuvat omaishoitajilla

Omaishoitajien työtä on monenlaista. Ei ole helppo tietää, milloin on töissä, milloin vapaalla.

Omaishoitajalla on lakimuutoksen ansiosta kuukaudessa vähintään kaksi vapaapäivää. Määrä voi kuulostaa pieneltä, mutta toisinaan omaishoitajuus muistuttaa vapaa-aikaa: yhdessäoloa läheisen kanssa.

– Milloin vietän aikaa poikani kanssa äitinä ja milloin omaishoitajana? pohtii alakouluikäistä Mikael-poikaansa hoitava Monica Björkell-Ruhl.

Joskus vapaa-aika on kaukana. Mikaelin perinnöllinen kromosomipoikkeama aiheuttaa muun muassa lievän kehitysvamman, sydänvian ja uniongelmia. Päiväkoti-ikäisenä Mikael oli jatkuvasti sairaalassa. Vaikeita leikkauksia tehtiin useita. Lapsi saattoi saada milloin tahansa silmittömän raivokohtauksen ja nukkui yönsä huonosti. Äiti kamppaili unenpuutteen ja oman jaksamisensa kanssa.

15 prosenttia ilman vapaita

Ennen lakimuutosta noin 15 prosentilla omaishoitajista ei ollut lainkaan vapaapäiviä. Laki tuli voimaan heinäkuun alussa, ja sen toteutuminen tarkastetaan 1. huhtikuuta.
Omaishoitajaliiton mukaan tietoa muutoksen toteutumisesta on vielä niukasti.

– Sen olen kuullut, että puuttuvat vapaapäivät on lisätty joihinkin sopimuksiin, kertoo järjestöpäällikkö Merja Purhonen Omaishoitajaliitosta.

Muun muassa palkkion suuruuden määräävän omaishoitosopimuksen tekee hoidettavan kotikunta.

Lisää aiheesta

Jos hoitaja on jatkuvasti sidottu hoitoon, oikeus vapaaseen on vähintään kolme vuorokautta. Monica Björkell-Ruhlilla on yhteensä kuusi vapaapäivää kuukaudessa, koska pojan hoitaminen on niin kuormittavaa.

Äidin vapaapäivinä Mikael on hoitopaikassa, jossa on muitakin lapsia. Björkell-Ruhlin mukaan pääasia on, että vanhemmat saavat levätä, mutta hoitopaikka on hyvä myös pojalle.

– Lapset tekevät kaikenlaista: käyvät jumppaamassa, museoissa, puistoissa. Se on vähän kuin harrastus.

Uudistus liittyy hallituksen kärkihankkeeseen ikäihmisten kotihoidon kehittämisestä ja omaishoidon vahvistamisesta. Omaishoitoa aiotaan tukea muun muassa tarjoamalla valmennusta, terveystarkastuksia, kuntoutusta ja vapaiden sijaistuksia.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE