”Tehty säästöpäätöksiä, jotka kohdistuvat aivan väärään osoitteeseen” – Haatainen pohti arvoja D-studion haastattelussa

Kuva: Nora Vilva

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen oli maanantaina Demokraatin D-studion vieraana. Haastattelua oli mahdollisuus seurata klo 10-10:30 Facebook-livessä.

Haatainen valotti kampanjansa askelmerkkejä. Hän aikoo tehdä oman näköistä kampanjaa, jossa korostuu kohtaaminen ihmisten kanssa.

– Tulen kiertämään ahkerasti ja järjestämään tilaisuuksia. Haluan, että menemme asiat edellä. Puhutellaan ihmisiä – ja kuunnellaan. Ihmisten pitää kokea, että he ovat myös tulleet kuulluksi, hän painotti.

Tavoitteena on perinteisistä vaalikampanjoista eroava ote. Kansalaiset ovat tervetulleita mukaan sitä tekemään.

Kampanjassa puhutaan arvoista.

– Usein arvopuhe saattaa jäädä ulkokohtaiseksi ja vähän sanahelinäksi, Tuula Haatainen myöntää.

Hän perustaa arvot arkiseen elämään.

Haastattelussa Haatainen otti esimerkiksi lapset ja nuoret – ja sen, miten tasa-arvo arvoperustana koskee heitä.

– Se liittyy vahvasti siihen, että jokaisella lapsella on oikeus ja mahdollisuus kunnolliseen ja laadukkaseen varhaiskasvatukseen. Nyt tämän hallituksen toimesta subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on rajattu.

– Se on rajattu niin, että vanhempien työmarkkina-asema määrittelee sen, kuinka monta tuntia lapsi saa olla varhaiskasvatuksessa.

Jos kotona on työtön vanhempi, lapsi saa vain puolipäiväisen hoitopaikan.

– Viestiä kuuluu, että osassa hoitopaikoista tällainen lapsi ei saa esimerkiksi lounasta, koska hän tulee sinne iltapäivällä, eikä hänelle tarjota siihen aikaan maksutonta ruokaa. Ei hän ole saanut välttämättä sinä päivänä kotonakaan ruokaa.

Haataisen mukaan nyt on tehty päätöksiä, joilla kohdistetaan säästöt aivan väärään osoitteeseen. On unohtunut, että tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa.

Hän tähdentää, että kaikessa päätöksenteossa on muistettava lopputulema: miten kansalaisia kohdellaan.

Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ei pidä päästää kasvamaan.

Keskeisenä arvona hän nostaa esiin oikeudenmukaisuuden.

Moni kansalainen kokee tällä hetkellä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.

– Se johtuu siitä, että säästöjä ja leikkauksia on kohdistettu niihin ihmisiin, joilla jo menee entuudestaan huonosti – ja samanaikaisesti annetaan verohelpotuksia niille, joilla menee todella hyvin.

– Tällaista epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ei pidä päästää kasvamaan.

Suomessa vallitseva yhteiskuntarauha ei synny itsestään, Haatainen huomautti.

– Ihmisten pitää kokea, että tämä yhteiskunta on heitä varten ja he antavat sille sen panoksen minkä pystyvät ja heitä kohdellaan sitten saman arvoisesti.

Pienet arjesta lähtevät esimerkit ovat isoja asioita, kun niitä tarkastellaan yhteiskunnan tasolla.

(juttu jatkuu videon alla)

Haataista haastatteli Demokraatin verkon toimituspäällikkö Rane Aunimo. Hän kysyi, miten Haatainen ehdokkaana eroaa muista arvoista puhuvista presidenttiehdokkaista, kuten vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Haatainen haluaa jättää erot äänestäjien arvoitavaksi, mutta myöntää, että yhteistä rajanpintaa löytyy, esimerkiksi ympäristökysymyksissä.

Ilmastonmuutosta ei voi sivuuttaa eikä vähätellä, hän korosti.

– Ilmasto on lämpenemässä ja se pitää saada pysäytettyä. Toivon, että se on politiikan painopiste niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Se pitää ottaa vakavasti.

Trumpin vähätteleviä puheita ilmaston lämpenemisestä hän pitää vastuuttomina.

Haataista pyydettiin pohtimaan myös istuvan presidentin (Sauli Niinistö) ja hänen edeltäjänsä Tarja Halosen linjoja ja niiden eroja.

Haataisen mielestä Halonen kunnostautui vahvasti globaaleissa kysymyksissä.

– Suuret ongelmat maailmassa ovat äärimmäinen köyhyys ja ympäristömuutos. Ne nivoutuvat toisiinsa.

– Tarja Halosen otteissa oli hyvää, että hän korosti näitä globaaleja asioita, YK:n merkitystä – ja rakenteellista otetta kansainväliseen politiikkaan. Pitää olla mekanismeja, niitä vahvistaa ja olla itse aktiivinen edistämässä näiden asioiden hallintaa ja korjausta asioiden tilaan.

Haataisen katsoo Halosen puhuneen ja puhuvan edelleen kovista tulevaisuuden kysymyksistä – juuri niistä mistä pitää puhua.

– Olemme koulutettu, hyvinvoiva maa. Meillä on resursseja, me pystymme tekemään tässä ja meitä varmasti myös kuunnellaan.

Sauli Niinistön Haatainen sanoo pitäneen huolta yhteyksistä naapurimaihin, mikä on tärkeää.

Suurvaltajohtajien tapaamisessa presidentti on tehnyt oikein hyvää työtä.

Haataisen mukaan rakenteiden pitäisi muuttua niin, että on olemassa toimivia keskusteluyhteyksiä riippumatta siitä, kuka milloinkin mitäkin maata johtaa.

– Henkilötasolla on hyvä päästä yhteyksiin, mutta tarvitaan myös rakenteellista vahvistamista – ja sen näen Halosen jotolankana.

”Nyt lähdetään tekemään työtä voitto mielessä toiselle kierrokselle.”

Haastattelun lopuksi Tuula Haatainen sanoi, että presidenttikampanjassa siirrytään uuteen vaiheeseen kirkkaalla menestystavoitteella.

– Nyt lähdetään tekemään työtä voitto mielessä toiselle kierrokselle.

Eli toinen kierros on ainakin tulossa? Aunimo kysyi.

– Kyllä. Se on tulossa, Haatainen sanoi.

”Terrorismi pelottaa. Mutta järki käteen nyt.” – SDP:n presidenttiehdokas Haatainen korostaa rajat ylittävää yhteistyötä

Kuva: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen puolustaa Facebook-kirjoituksessaan kansainvälistä yhteistyötä, EU:ta ja YK:ta.

– Tarvitsemme toisiamme. Tarvitsemme rajat ylittävää yhteistyötä. Siksi EU ja siksi YK ovat välineitä, joita pitää entistä paremmalla yhteistyöllä trimmata vastaamaan vakavien ongelmien ratkaisemiseksi, Haatainen kirjoittaa.

– Ongelmiin on olemassa ratkaisuja, mutta niiden toteuttamisessa emme pärjää yksin.

Haatainen ottaa kirjoituksellaan kantaa lauantaina julkisuudessa velloneeseen keskusteluun.

– Tämä viikonloppu on syksyn ainoa vapaa viikonloppuni. Maaseudun rauha ja metsän syksyinen kuulaus antavat ajatuksille tilaa. Tunnelman rikkoi lauantain uutisointi. Tuntuu, että ilmatila täyttyy toinen toistaan älyttömämmistä esityksistä.

EU näyttäytyy ainoana järkevänä vaihtoehtona Suomen kaltaiselle pienelle maalle.

Hän korostaa, että 2010-luvun maailmassa EU näyttäytyy ainoana järkevänä vaihtoehtona Suomen kaltaiselle pienelle maalle.

– Terrorismi pelottaa. Mutta järki käteen nyt. Iskujen ehkäisemisessä Euroopan laajuinen viranomaisten yhteistyö on ratkaisevaa ja keskeistä. Sitä on nyt tiivistettävä ja jäljitettävä täällä toimivat terroristien solut.

EU-alueen yhteisten ulkorajojen valvonta on Haataisen mielestä myös mahdollista toteuttaa tehokkaasti, kun siihen on olemassa EU:n yhteinen tahtotila

– Jos EU:ta ei nyt olisi, se pitäisi nopeasti keksiä. Se on käytännön apparaatti, jota voi hyödyntää rajat ylittävien ongelmien ratkaisussa. Sellainen on ilmaston vaarallinen lämpeneminen.

Ilmasto lämpenee kovaa vauhtia.

Haatainen ilmaisi kirjoituksessaan lisäksi huolensa ilmastonmuutoksesta.

– Ilmasto lämpenee kovaa vauhtia. Sen seurauksena Grönlanti ja jääkentät sulavat pelottavalla vauhdilla.

Hän kertoo, että viettäessään vapaa-aikaansa luonnon keskellä hänessä kasvaa joka kerta yhä suurempi halu suojella suomalaista luontoa.

– Esitykset irrottautua Pariisin ilmastosopimuksesta kuulostavat samalta kuin päättäisimme irrottautua yhteiseltä maapalloltamme. Seuraukset ilmastonmuutoksesta näkyvät jo nyt hirmumyrskyineen. Merenpinta nousee ja toisaalla kuivuus kasvattaa nälänhätää.

– Yhteisen maapallomme kohtaamiin ongelmiin ei voi vastata piiloutumalla metsään, kallion suojaisaan luolaan toivoen että paha maailma pysyy muualla.

HS: Valtuustoissa 395 kuntapoliitikkoa, joilla tuore rikostuomio – lähes 100 saanut vankeusrangaistuksen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Äänestylippuja Kunnantoimiston pöydällä tarkistusta varten Sipoossa.

Viime kevään kuntavaaleissa valituista valtuutetuista ja varavaltuutetuista lähes 400:lla on tuore rikostuomio, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden tekemän selvityksen mukaan kunnanvaltuustoissa on yhteensä 395 paikallispoliitikkoa, jotka ovat viiden viime vuoden aikana syyllistyneet yhteensä 705 lainvoimaiseen rikokseen.

Lisäksi heistä lähes sata on saanut vankeusrangaistuksen joko ehdollisena tai ehdottomana.

Suurimmassa osassa kuntia ainakin yksi valtuutettu tai varavaltuutettu on saanut rikostuomion. Lehden selvityksen mukaan vain 30 prosenttia kunnista on sellaisia, joissa kuntapoliitikoilla ei ole rikostuomiota.

Neljännes kaikista selvityksessä olleista rikoksista on tapahtunut liikenteessä. Paikallispoliitikot ovat jääneet kiinni ylinopeudesta tai rattijuopumuksesta.

Perussuomalaisissa ei ole välttämättä kiinnitetty paljoa huomiota ehdokkaiden taustaan.

Puolueittain verrattuna rikoksista tuomittujen osuus on suhteellisesti suurin perussuomalaisten riveissä. Perussuomalaisista valtuutetuista ja varavaltuutetuista yli 5 prosentilla on rikostuomio.

Lehti ei ottanut selvityksessään huomioon kesällä tapahtunutta sinisen ryhmän erkaantumista perussuomalaisista.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin suunnittelija Hannu Niemi arvelee lehden haastattelussa, että perussuomalaisissa ei ole välttämättä kiinnitetty paljoa huomiota ehdokkaiden taustaan, koska puolue on kasvanut nopeasti.

”Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa seksin osto on kriminalisoitu” – Joukko keskustalaisia kansanedustajia vaativat lain tiukennusta

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Joukko keskustan kansanedustajia vaatii seksin oston kieltävän lain tiukennusta. He ovat jättäneet asiasta eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen, jossa haluavat tietää, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä seksin oston kriminalisoimiseksi.

Suomen nykylain mukaan seksin ostaminen parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta on rangaistavaa, vaikka ostajan teko ei olisi tahallinen. Ostaja voidaan siis tuomita siitä huolimatta, ettei hän tiennyt parituksesta tai ihmiskaupasta.

Uusi laki tuli voimaan kesällä 2015. Sitä ennen teko oli rangaistava vain tahallisena.

Seksibisnekseen liittyy ihmiskauppaan.

– Suomen lain mukaan seksin osto on kriminalisoitu, jos seksin myyjä on alaikäinen tai ihmiskaupan uhri. Muissa tapauksissa seksin osto on sallittu. Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa seksin osto on kriminalisoitu, kansanedustaja Ulla Parviainen toteaa.

Kirjallinen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös keskustan kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Elsi Katainen, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi ja Mirja Vehkaperä.

– Seksibisnekseen liittyy ihmiskauppaa, vapauden riistoa, alistamista, häpeää ja hyväksikäyttöä. Prostituutiota pyörittävät usein ulkomailta käsin kansainväliset toimijat, ja se on merkittävä osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Kyse on toiminnasta, missä rikas käyttää hyväksi köyhää, kansanedustajat huomauttavat.

He täydentävät perusteluitaan myös toteamalla, että seksin ostajat tuskin haluavat äitinsä, vaimonsa, tyttärensä tai poikansa työskentelevän prostituoituna.

Aalto: ”Pystymme parempaan” – Vihreät kannattaa pakolaiskiintiön nostamista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto piti linjapuheen vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Riihimäellä.

Vihreät kannattaa pakolaiskiintiön nostamista ja perheenyhdistämisen helpottamista, sanoi puheenjohtaja Touko Aalto vihreiden puoluevaltuustossa lauantaina.

Aallon mukaan hallituksen turvapaikkapolitiikka jatkuu yhtä kylmänä kuin se oli ennen hallituskriisiä, vaikka keskusta ja kokoomus eivät halunneet arvojen takia jatkaa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Se on melko tasan sen verran kuin manner-Suomen pienimmässä kunnassa.

– Suomi ottaa tällä hetkellä 750 kiintiöpakolaista vuosittain. Se on melko tasan sen verran kuin manner-Suomen pienimmässä kunnassa, Keski-Suomen Luhangassa, on asukkaita. Me pystymme parempaan, Aalto sanoi.

Aallon mielestä nykyisen hallituksen säätämät tulorajat perheen saamiseksi turvaan ovat kohtuuttomat.

– Maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan, mutta virallinen Suomi ummistaa tältä silmänsä, kääntää selän hätää kärsivien edessä, Aalto sanoi.

Kannatusta pitää aina katsoa viimeisimpään realisoituneeseen vaalitulokseen.

Vihreät putosi kolmanneksi Helsingin Sanomien kannatuskyselyssä, mutta se ei puolueen puheenjohtajaa lannista. Hän sanoo olevansa äärimmäisen iloinen siitä, että kannatus on yhä niin korkealla.

– Kannatustahan pitää aina katsoa viimeisimpään realisoituneeseen vaalitulokseen. Siihen nähden kannatus on edelleen valtavan korkealla.

– Iloista on sekin, että 76 prosenttia vihreille kuntavaaleissa äänensä antaneista toimisi samoin, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Se oli korkeampi kuin esimerkiksi gallupykkösellä kokoomuksella, Aalto riemuitsee.

Puolue nousi edellisessä mittauksessa Suomen toiseksi suorimmaksi puolueeksi 17,5 prosentin kannatuksella, mutta nyt kannatus on laskenut 16,7 prosenttiin.

– Olemme niiden ihmisten ääni, jotka ovat huolissaan luonnonsuojelun puolesta, ilmastonmuutoksen tilasta, köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvusta ja tuloerojen kasvusta. Näiden ihmisten luottamuksen varassa toimimme.

Puheenjohtajan mukaan vihreitä haastetaan gallupkannatuksen takia enemmän kuin aiemmin. Se kertoo hänen mielestään siitä, että vihreiden vaihtoehto kiinnostaa.

– Kaikissa asioissa kaikista suunnista vihreiden vaihtoehtoa haastetaan, ja se kiinnostaa. Olen hyvin otettu siitä, että niin moni eri puolueen edustaja puhuu paljon enemmän vihreiden linjasta kuin omasta linjastaan. Kai se pitää ottaa jonkinlaisena kunnianosoituksena ja tehdä parhaansa, että näin on myös jatkossa.

Juttua on täydennetty klo 14:28.

Feministinen puolue haastaa presidenttiehdokkaat historiansa ensimmäisessä puoluekokouksessa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Puheenjohtaja Katju Aro feministisen puolueen historian ensimmäisessä puoluekokouksessa Espoossa.

Feministinen puolue kertoo päättäneensä, ettei se asetu kenenkään yksittäisen presidenttiehdokkaan taakse historiansa ensimmäisessä puoluekokouksessaan lauantaina. Puolue haastaa sen sijaan kaikki presidenttiehdokkaat ottamaan voimakkaammin kantaa ihmisoikeuksien puolesta.

– Kun demokratiaa haastetaan, siihen on vastattava entistä suuremmalla avoimuudella ja inhimillisyydellä. Ihmisoikeuksilla ei ole arvoa, ellei niitä puolusteta juuri silloin, kun ne ovat eniten uhattuina, puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.

– Tätä nykyinen presidentti ei ole mielestäni ääripää-puheessaan ymmärtänyt.

Presidentin tulee kuunnella osattomuutta kokevia.

Feministisen puolueen mukaan presidentin tulee olla arvojohtaja, joka on ihmisoikeuksien aktiivinen puolustaja eikä taivu poliittisen painostuksen alla. Presidentin tulee heidän mielestään tuomita rasismi selväsanaisesti ja pyrkiä laajentamaan keskustelun tilaa, ei kaventamaan sitä.

– Presidentin tulee kuunnella osattomuutta kokevia ja niitä, joita yhteiskunnan jakautuminen pelottaa tai suoraan uhkaa, puolue kertoo tiedotteessaan.

Feministinen puolue haastaa ehdokkaita kertomaan, miten he presidenttinä parantaisivat inhimillistä turvallisuutta. Puolueen mukaan inhimillisen turvallisuuden takaamisen ja aktiivisen edistämisen tulee olla Suomen turvallisuuspolitiikan ensisijainen tavoite.

Miten presidenttiehdokkaat ratkoisivat näitä ongelmia?

– Turvallisuuspoliitiikka on perinteisesti pyrkinyt suojaamaan valtioita ja niiden rajoja. Samaan aikaan Euroopan rajoilla kuolee ihmisiä, Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille ja Pohjoismaat myyvät aseita ihmisoikeuksia loukkaaville valtioille, Aro toteaa.

– Miten presidenttiehdokkaat ratkoisivat näitä ongelmia?

Feministisen puolueen puoluekokous järjestetään viikonloppuna Espoossa. Presidenttiehdokkaista keskusteltiin kokouksessa lauantaina, ja sunnuntaina äänestetään puolueen puheenjohtajistosta ja puoluekokousaloitteista.

Feministinen puolue perustettiin kesällä 2016. Puolue sai kevään kuntavaaleissa 0,3 % koko maan äänistä ja historiansa ensimmäisen valtuustopaikkansa Helsingissä. Puolueen ruotsalainen sisar nousi otsikoihin europarlamenttivaaleissa vuonna 2014 saatuaan yli 5 prosenttia ruotsissa annetuista äänistä.