Politiikka

”Tehty säästöpäätöksiä, jotka kohdistuvat aivan väärään osoitteeseen” – Haatainen pohti arvoja D-studion haastattelussa

Nora Vilva
Nora Vilva

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen oli maanantaina Demokraatin D-studion vieraana. Haastattelua oli mahdollisuus seurata klo 10-10:30 Facebook-livessä.

Haatainen valotti kampanjansa askelmerkkejä. Hän aikoo tehdä oman näköistä kampanjaa, jossa korostuu kohtaaminen ihmisten kanssa.

– Tulen kiertämään ahkerasti ja järjestämään tilaisuuksia. Haluan, että menemme asiat edellä. Puhutellaan ihmisiä – ja kuunnellaan. Ihmisten pitää kokea, että he ovat myös tulleet kuulluksi, hän painotti.

Tavoitteena on perinteisistä vaalikampanjoista eroava ote. Kansalaiset ovat tervetulleita mukaan sitä tekemään.

Kampanjassa puhutaan arvoista.

– Usein arvopuhe saattaa jäädä ulkokohtaiseksi ja vähän sanahelinäksi, Tuula Haatainen myöntää.

Hän perustaa arvot arkiseen elämään.

Haastattelussa Haatainen otti esimerkiksi lapset ja nuoret – ja sen, miten tasa-arvo arvoperustana koskee heitä.

– Se liittyy vahvasti siihen, että jokaisella lapsella on oikeus ja mahdollisuus kunnolliseen ja laadukkaseen varhaiskasvatukseen. Nyt tämän hallituksen toimesta subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on rajattu.

– Se on rajattu niin, että vanhempien työmarkkina-asema määrittelee sen, kuinka monta tuntia lapsi saa olla varhaiskasvatuksessa.

Jos kotona on työtön vanhempi, lapsi saa vain puolipäiväisen hoitopaikan.

– Viestiä kuuluu, että osassa hoitopaikoista tällainen lapsi ei saa esimerkiksi lounasta, koska hän tulee sinne iltapäivällä, eikä hänelle tarjota siihen aikaan maksutonta ruokaa. Ei hän ole saanut välttämättä sinä päivänä kotonakaan ruokaa.

Haataisen mukaan nyt on tehty päätöksiä, joilla kohdistetaan säästöt aivan väärään osoitteeseen. On unohtunut, että tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa.

Hän tähdentää, että kaikessa päätöksenteossa on muistettava lopputulema: miten kansalaisia kohdellaan.

Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ei pidä päästää kasvamaan.

Keskeisenä arvona hän nostaa esiin oikeudenmukaisuuden.

Moni kansalainen kokee tällä hetkellä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.

– Se johtuu siitä, että säästöjä ja leikkauksia on kohdistettu niihin ihmisiin, joilla jo menee entuudestaan huonosti – ja samanaikaisesti annetaan verohelpotuksia niille, joilla menee todella hyvin.

– Tällaista epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ei pidä päästää kasvamaan.

Suomessa vallitseva yhteiskuntarauha ei synny itsestään, Haatainen huomautti.

– Ihmisten pitää kokea, että tämä yhteiskunta on heitä varten ja he antavat sille sen panoksen minkä pystyvät ja heitä kohdellaan sitten saman arvoisesti.

Pienet arjesta lähtevät esimerkit ovat isoja asioita, kun niitä tarkastellaan yhteiskunnan tasolla.

(juttu jatkuu videon alla)

Haataista haastatteli Demokraatin verkon toimituspäällikkö Rane Aunimo. Hän kysyi, miten Haatainen ehdokkaana eroaa muista arvoista puhuvista presidenttiehdokkaista, kuten vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Haatainen haluaa jättää erot äänestäjien arvoitavaksi, mutta myöntää, että yhteistä rajanpintaa löytyy, esimerkiksi ympäristökysymyksissä.

Ilmastonmuutosta ei voi sivuuttaa eikä vähätellä, hän korosti.

– Ilmasto on lämpenemässä ja se pitää saada pysäytettyä. Toivon, että se on politiikan painopiste niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Se pitää ottaa vakavasti.

Trumpin vähätteleviä puheita ilmaston lämpenemisestä hän pitää vastuuttomina.

Haataista pyydettiin pohtimaan myös istuvan presidentin (Sauli Niinistö) ja hänen edeltäjänsä Tarja Halosen linjoja ja niiden eroja.

Haataisen mielestä Halonen kunnostautui vahvasti globaaleissa kysymyksissä.

– Suuret ongelmat maailmassa ovat äärimmäinen köyhyys ja ympäristömuutos. Ne nivoutuvat toisiinsa.

– Tarja Halosen otteissa oli hyvää, että hän korosti näitä globaaleja asioita, YK:n merkitystä – ja rakenteellista otetta kansainväliseen politiikkaan. Pitää olla mekanismeja, niitä vahvistaa ja olla itse aktiivinen edistämässä näiden asioiden hallintaa ja korjausta asioiden tilaan.

Haataisen katsoo Halosen puhuneen ja puhuvan edelleen kovista tulevaisuuden kysymyksistä – juuri niistä mistä pitää puhua.

– Olemme koulutettu, hyvinvoiva maa. Meillä on resursseja, me pystymme tekemään tässä ja meitä varmasti myös kuunnellaan.

Sauli Niinistön Haatainen sanoo pitäneen huolta yhteyksistä naapurimaihin, mikä on tärkeää.

Suurvaltajohtajien tapaamisessa presidentti on tehnyt oikein hyvää työtä.

Haataisen mukaan rakenteiden pitäisi muuttua niin, että on olemassa toimivia keskusteluyhteyksiä riippumatta siitä, kuka milloinkin mitäkin maata johtaa.

– Henkilötasolla on hyvä päästä yhteyksiin, mutta tarvitaan myös rakenteellista vahvistamista – ja sen näen Halosen jotolankana.

”Nyt lähdetään tekemään työtä voitto mielessä toiselle kierrokselle.”

Haastattelun lopuksi Tuula Haatainen sanoi, että presidenttikampanjassa siirrytään uuteen vaiheeseen kirkkaalla menestystavoitteella.

– Nyt lähdetään tekemään työtä voitto mielessä toiselle kierrokselle.

Eli toinen kierros on ainakin tulossa? Aunimo kysyi.

– Kyllä. Se on tulossa, Haatainen sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat