Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Teknologiajätit eivät tehneet sovelluksia iäkkäille, 82-vuotias japanilainen alkoi kehittää niitä itse

Masako Wakamiyan mielestä työelämästä päästyä pitää palata kouluun.

Japanilainen 82-vuotias Masako Wakamiya kyllästyi siihen, ettei teknologiayrityksiä kiinnostanut kehittää älypuhelinsovelluksia vanhuksille.

Hän ei jäänyt kuitenkaan harmittelemaan asiaa vaan opetteli koodaamaan ja alkoi luoda sovelluksia itse. Nyt nainen on yksi maailman vanhimmista iPhonen sovelluskehittäjistä ja vanhuksille suunnattujen applikaatiokehittäjien edelläkävijä.

Wakamiya kiinnostui tietokoneista jo 1990-luvulla jäätyään eläkkeelle pankkivirkailijan työstä. Hänen mielestään yli 60-vuotiaiden on aktiivisesti opeteltava uusia taitoja, jotta pysyvät virkeänä.

– Siinä iässä menettää paljon, kuten aviomiehen, hiukset, työn ja näön. Miinusten määrä on aika suuri. Mutta kun oppii jotain uutta, se on plussaa ja motivoi, Wakamiya sanoo.

Hänen mukaansa työelämästä päästyä pitää palata kouluun.

– Jos internet-aikana lopettaa uuden oppimisen, vaikutukset ulottuvat päivittäiseen elämään.

Peliala alkaa nähdä ikääntyneetkin.

Wakamiya on kehittänyt Hinadan-nimisen muistia vetreyttävän peliapplikaation, joka on suunnattu yli 60-vuotiaille. Siinä on otettu huomioon, että iäkkäiden kuulo ja näkö ovat huonontuneet eivätkä heidän sormensa toimi yhtä hyvin kuin nuorena.

Peliä on ladattu noin 42 000 kertaa, ja se on saanut käyttäjiltä paljon myönteistä palautetta. Peli on tällä hetkellä saatavilla ainoastaan Japanissa, mutta Wakamiya suunnittelee julkistavansa sovelluksesta englanninkielisen, kiinankielisen ja ehkä ranskankielisen version.

Pelin ansiosta Apple kutsui Wakamiyan maineikkaaseen Worldwide Developers Conference -tapahtumaan. Wakamiya oli osallistujista vanhin.

Ala on tunnettu ikäsyrjinnästään. Silicon Valleyssa 40-vuotiaat katsotaan usein vanhoiksi. Esimerkiksi Facebookin työntekijöiden mediaani-ikä on 29 vuotta ja Applen 31 vuotta.

Peliala on alkanut kuitenkin nähdä ikääntyneiden taloudellisen potentiaalin. Esimerkiksi Japanin väestöstä neljäsosa on 65-vuotiaita tai vanhempia, ja määrän on ennustettu nousevan yli 40 prosenttiin vuoteen 2055 mennessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE