Politiikka

Teknologiateollisuuden ja metallin neuvottelut huipentuvat kuun lopulla – ja sitä odottavat kaikki

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Riku Aalto neuvottelee sopimusta metallin sopimusaloille.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Riku Aalto neuvottelee sopimusta metallin sopimusaloille.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Riku Aalto neuvottelee sopimusta metallin sopimusaloille.

Liittokohtaiselle kierrokselle on tyypillistä, että neuvottelutyylejä on miltei yhtä paljon kuin neuvottelijoita. Siinä kun jotkut peesailevat ja jopa kyttäilevät muita, työmarkkina-arvoltaan painavimmaksi itsensä tuntevat heiluttelevat tahtipuikkoja orkesterin nokassa.

Toiset ovat olleet väylänavaajia vuosikymmeniä Ja muut ovat ottaneet mallia  omiin sopimuksiinsa, miten ovat kyenneet

Kiky-sopimuksessa kun päädyttiin  leikkaamaan julkisen sektorin lomarahoja – suurimmat leikkurit ovat vielä edessä – se oli oikeastaan paluuta vanhaan.

Ei ennen ollut lomarahoja missään, ei yksityisellä eikä julkisella sektorilla. Lomalta paluurahana nykyään tunnettu lomaraha tuli ensimmäisenä tessiin Metallin lakon päättäneessä sopimuksessa 1971. Toisin sanoen teollisuusalan liitto nk. avasi lomarahalle pään, johon muut alat sitten vuosien saatossa liittyivät.

Sama mekanismi toimii nytkin. Teollisuusliitot, kärjessä tällä kertaa työmarkkina-arvoaan viime vuosien alhosta parantanut ja suuresta teollisuusliittohankkeestakin irtaantunut Paperiliitto. Samalla alalla, mutta mekaanisella puolella toimiva Puuliitto peesailee ja odottaa, milloin Paperi saa sopimuksen ja tulee sitten perässä.

Uuden Teollisuusliiton perustamisen jälkeenkin alan liitot solmivat omat sopimuksensa. Uusi liittohan on jo olemassa.

Tälläkin kertaa katseet kääntyvät metallin sopimukseen. Tällä kertaa metallilla ei ole tulenpalavaa hoppua, sillä sopimus umpeutuu vasta lokakuun lopulla.

– Aloittelimme neuvottelut elokuussa. Paineet kertyvät sinne lokakuun loppuun. rahasta sovitaan viimeiseksi,  liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Aalto kuvailee osapuolten neuvotteluvälejä hyviksi. Henkilökemiat pelaavat, eikä neuvottelijoille kerry mahdotonta urakkaa sopimuksen umpeutuessa.

– Näin siksi, että neuvotteluvälimme ovat jatkuvat ja hyvät, hän sanoo.

Aalto sanoo, että perinteisesti neuvottelupaineet kasautuvat sopimuksen umpeutumisen alle. Yhtä perinteistä on, että rahakysymykset ratkaistaan viimeiseksi. Niin nytkin. Sitä seuraa koko Suomi.

Juttua täsmennetty kauttaaltaan.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat