Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Teknologiateollisuus osoitti kyynistä opportunismia tekemällä liikkeensä korona-aikana – matto lähti palkansaajapuolen alta kuin se kuuluisa tikka Töölöstä

SAK
Kolumnit

Jarkko Eloranta

Kirjoittaja on SAK:n puheenjohtaja.

Työmarkkinoiden mannerlaatat tärähtivät, kun Teknologiateollisuus ilmoitti perustavansa uuden työnantajayhdistyksen, jonne työehtosopimustoiminta siirretään. Uusi Teknologiateollisuuden työnantajat ry aloitti kolmella jäsenellä. Työnantajayhdistys tulee solmimaan valtakunnallisen työehtosopimuksen, mutta kuinka kattava siitä tulee, on vielä hämärän peitossa. Perustajajäseniä on kolme.

Jarkko Eloranta

Teknologiateollisuus luopuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja tarjoaa elinkeinopoliittista edunvalvontaa ja neuvontaa yrityskohtaiseen sopimiseen niille yrityksille, jotka eivät halua olla osallisia valtakunnallisessa työehtosopimuksessa. Yhdistys on siis järjestäytymisvaihtoehto järjestäytymättömille yrityksille. Upeaako…?

TYÖNANTAJA vakuutteli kovin, että mikään ei muutu. Työehtosopimuksia solmitaan jatkossa ja yleissitovuudesta ei tarvitse olla huolissaan. Palkatkin kuulemma nousevat. Suositus henkilöstöedustuksesta yritysten hallinnossa oli kirsikka kermakakun päällä. Perusteet uuteen työmarkkinamalliin löydettiin koronasta ilmastonmuutokseen ja kaikesta siltä välillä. Lavealla pensselillä maalattiin pastellissävyistä tulevaisuutta.

Ay-liike ei pysty näissä oloissa toimimaan normaalisti. Tätäkin työnantajapuoli näyttää käyttävän hyväkseen.

Aivan yhtä vakuuttuneita uudesta uljaasta tulevaisuudesta ei oltu palkansaajapuolella. Teknologiateollisuuden malli työehtosopimustoiminnan paikallistamisesta ja hajauttamisesta oli hienostuneempi ja sivistyneempi operaatio kuin Metsäteollisuus ry:n brutaali hyökkäys. Mutta tavoite ja filosofia ovat molemmissa malleissa samat. Heikentää valtakunnallista sopimista, kasvattaa työnantajan neuvotteluvaltaa ja -voimaa suhteessa työntekijöihin ja lopettaa työehtosopimusten yleissitovuus.

HYVÄ neuvottelutoiminta edellyttää osapuolten kunnioittamista ja vahvaa keskinäistä luottamusta. On vaikea nähdä, että luottamus ja kunnioitus kasvaisivat, kun toinen osapuoli yksipuolisesti ja yllättäen murtaa vakiintuneen toimintamallin. Todellista kyynistä opportunismia osoitti se, että Teknologiateollisuus teki liikkeensä korona-aikana ja koronalla perustellen.

Työmarkkinoilla on tehty yhdessä sopimuksia ja ratkaisuja, joilla yritykset selviäisivät korona-ajasta mahdollisimman kuivin jaloin. Kriisin aikana, jos milloin, tarvitaan yhteistyötä ja samaan suuntaan kulkemista. Palkintona tästä vastuullisuudesta ja yhteistyöstä matto lähti palkansaajapuolen alta kuin se kuuluisa tikka Töölöstä. Korona-aikana kokoontumisia ja kansalaisoikeuksia on rajoitettu. Ay-liike ei pysty näissä oloissa toimimaan normaalisti. Tätäkin työnantajapuoli näyttää käyttävän hyväkseen.

Lisää aiheesta

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksia on pidetty malliesimerkkeinä paikallisen sopimisen mahdollisuuksista. Näyttää kuitenkin siltä, että edes se ei työnantajalle riittänyt. Mitä sitten työnantaja tavoittelee? Ainakin yleiskorotuksista ja palkankorotusten täysperälaudasta halutaan eroon. Työnantaja haluaa siis päättää kenelle ja kuinka suuren palkankorotuksen antaa. Se kuulostaa sanelulta, ei sopimiselta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE