Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Teknologinen murros pitää kääntää mahdollisuudeksi” – Ihalainen lataa kuusi keinoa

Kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) muistuttaa, että teknologinen murros – digitalisaatio, tekoäly, robotit – eivät lopeta töitä. Hänen mielestään muutos pitää kääntää mahdollisuudeksi.

– Työn tuottavuutta ja kestävää talouskasvua voidaan nostaa myös Suomessa, jos syntyy uusia ideoita, panostetaan koulutukseen ja tutkimukseen.

Kasvua ja työllisyyttä saadaan Ihalaisen mukaan aikaiseksi, kun ihmisten henkinen pääoma ja osaaminen yhdistetään yhteistyötaitoihin.

Ihalainen on listannut kuusi keinoa, joilla murros kääntyy voitoksi.

Hän lisäisi nuorten ja työelämässä olevien koulutusta sekä parantaisi sen laatua.

– Näin estetään koulutuksellisen eriarvoisuuden kasvu. Koulutus on parasta työsuhdeturvaa, jolla edistetään muun muassa siirtymistä työstä ja ammatista toiseen.

Leikkaamisen sijaan Ihalainen lisäisi panostuksia tutkimukseen ja investointeihin. Näin syntyisi pitkän aikavälin pohjaa kasvulle.

Lisää aiheesta

Ihalaisen toiveissa on “liitto” työpaikoilla. Sen tavoitteena olisi kehittää tuottavuutta ja satsata koulutukseen.

– Kehitetään tasaveriosta paikallista sopimista rikkomatta sopimusten yleissitovuutta eli vahvistetaan sosiaalista- ja luottamuspääomaa työpaikoilla.

Työ ja työpaikat eivät nykyisin kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ihalainen esittää laajapohjaista ongelman ratkaisemiseksi tiekarttaa, joka ulottuisi seuraavalle vaalikaudelle. Ratkaisuja tarvitaan samalla myös asuntopolitiikassa, koulutuksessa ja perheiden elämäntilanteen tukemisessa.

Työn tuottavuuden kasvu on tärkein moottori elintason nousulle.

Ihalainen painottaa, että myös maahan muuttaneille täytyy rakentaa suvaitsevaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa.

– Suomi ja työmarkkinat tulevat monikulttuuristumaan. Ikärakenteemme takia monilla alueilla väestönkasvu on jo nyt maahanmuuttajien varassa.

Ihalainen varoittaa asettamasta vastakkain kaupunkeja ja maaseutuja.

– Kaupungistuminen ja ihmisten muutto kasvukeskuksiin on tosiasia, mutta maaseutuja ja kuntia voidaan kehittää niiden vahvuuksilla. Hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelujen tulee ulottua kaikille asuinpaikasta riippumatta, Lauri Ihalainen linjaa.

100-vuotiaan matka on ollut Ihalaisen mielestä historiallisesti huikea monista vastoinkäymisistä huolimatta. Suomi sijoittuu elintaso- ja hyvinvointimittareilla 10–15 parhaan maan joukkoon maailmassa.

Hän murehtii sitä, että sopimusyhteiskuntaa, yhtä hyvinvoinnin perustaa, yritetään nyt vaikeuksien koetellessa murentaa.

– Elinkeinoelämän poliittisen oikeiston retoriikasta löytyy vain yksi lääke Suomen talouden kuntoon saattamiseen: palkansaajan sopimusturvan rapauttaminen ja sopiminen vain paikallisesti.

Väitteitä jäykistä työmarkkinoista ja paikallisten sopimusten vähäisyydestä hän pitää vailla todellisuuspohjaa.

– Katse Suomen kasvun ja työllisyyden kannalta pitäisi olla ihan muissa asioissa. Työn tuottavuuden kasvu on tärkein moottori elintason nousulle. Nyt se näyttää julkisessa keskustelussa unohtuneen, Ihalainen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE