Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

”Tekotapa ja väline viittaavat siihen” – suomalaisasiantuntija epäilee jihadistista terrorismia

Lehtikuva

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin, kapteeni Antti Parosen mukaan Manchesterin iskussa keskeistä on sen tekotapa.

Demokraatti.fi/STT

– Kyseessä oli kuitenkin isku, joka oli tehty räjähdysaineilla: niiden hankkiminen on vaikeaa. Siitä jää jälkiä erilaisiin viranomaisrekistereihin, joita seurataan tällaisessa korkean uhkatason maassa kuten Britanniassa tarkasti, Paronen sanoo.

Jos räjähde on valmistettu itse, kyseessä ei Parosen mukaan ole amatöörien puuhastelu.

– Tällaisen räjähdysaineen tekeminen vaatii huomattavaa ammattitaitoa ja vihkiytymistä alalle. Jos kyseessä on yksittäinen iskijä, hän on hankkinut tietotaidon itselleen pitkällä aikavälillä tai pitkällä pieteetillä tai sitten aine on tehty hänelle. On myös mahdollista, että on laittomin keinoin hankittu jotain tehokasta ja vakaata ainetta, Paronen miettii.

Terrorismi ei sinänsä ole Britanniassa uusi asia.

Haettiin maksimaalista shokkiefektiä.

– Britanniassa on toki tehty näyttäviä iskuja aikaisemminkin, mutta ne ovat liittyneet separatistiseen liikehdintään, ja ennen kaikkea nimenomaan Irlannin tasavaltalaisarmeijaan IRA:han. Jihadistinen terrorismi, oli se sitten kytköksissä al-Qaidaan, Isisiin tai mihin tahansa, on tyypillisesti ollut tällaista sokeaa terrorismia, joka ei valitse uhrejaan. Vaikka tämä nyt ehkä onkin liian pitkälle menevää päättelyä asiasta, niin vaikuttaa siltä, että tällaisesta voisi olla kysymys nyt. Varmuuttahan ei voida tässä vaiheessa antaa, sitä on korostettava, Paronen muistuttaa.

Parosen mukaan on selvää, että iskemällä yleisötapahtumaan, jossa oli runsaasti lapsia ja nuoria, haettiin juuri maksimaalista shokkiefektiä.

Britannian tiedustelupalveluille isku on luonnollisesti takaisku.

– Tekotapa ja käytetty väline viittaavat siihen, että tämä olisi ehkä voitu saada selville, jos olisi kysytty oikeita kysymyksiä ja käytetty käytössä olevia keinoja oikealla tavalla, Paronen sanoo.

STT–HANNU AALTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE