Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Telian yhteyshäiriö ei ollut mikään pikkujuttu – Kyberturvallisuuskeskus: vakavuudeltaan A-luokan laajuinen

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Teleoperaattori Telian lauantainen yhteyshäiriö oli vakavuudeltaan kriittisin, A-luokan laajuinen häiriö, tietoturva-asiantuntija Teemu Väisänen Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtakunnallinen häiriö Telian verkossa alkoi keskipäivällä ja jatkui alkuiltaan saakka. Datayhteydet eivät toimineet kiinteässä eivätkä mobiiliverkossa.

Yleisten viestintäverkkojen ja -palvelujen häiriötilanteet luokitellaan neljään eri vakavuusluokkaan: A, B, C ja D.

Vaikutuksiltaan laajin A-luokan vika on kyseessä esimerkiksi silloin, jos häiriö estää ainakin 200 000 käyttäjän internetyhteyksien toimintaa tai ainakin 100 000 käyttäjän yleisten puhelinpalveluiden toimintaa.

Lisäksi A-luokan viaksi voidaan laskea häiriö, joka vaikuttaa ainakin 25 000 ihmisen internet- tai puhelinyhteyksien toimintaan yli 60 000 neliökilometrin yhtenäisellä alueella.

– Häiriö koski koko Suomea, vaikka eri puolilla maata yhteydet ovat ilmeisesti toimineet osalla. Tässä tapauksessa laskisin tämän vakavuusluokka A:han, mutta tähän toki saattaa tulla päivitystä myöhemmin teleoperaattoreilta. Voidaan esimerkiksi todeta, ettei kyseessä ole ollut yhtenäinen maa-alue, Väisänen avaa.

Väisäsen mukaan vastaavia häiriöitä ilmenee aina silloin tällöin, mutta hän ei osaa tarkemmin kertoa niiden esiintyvyydestä vuosittain. Telia Suomen teknologiajohtaja Jari Collin arvioi STT:lle, että lauantainen vikatilanne on hyvin poikkeuksellinen.

Jälkipyykin laatu on kiinni siitä, mikä paljastuu syyksi.

Koska Telian verkon toimivuus on kriittistä monien yhteiskunnan toimintojen kannalta, operaattori toimii häiriötilanteessa yhteistyössä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa ja raportoi sille.

– Tästä on sovittu protokolla. Kun on iso vikatilanne, vian juurisyyt, vaikutukset ja korjaavat toimet käydään myöhemmin läpi.

Nyt odotettavan jälkipyykin laatu on paljolti kiinni siitä, mikä lopulta paljastuu häiriötilanteen alkuperäiseksi syyksi.

Telian mukaan yhteysongelmat aiheutti laiterikko, mutta sen syystä ei vielä lauantai-iltana ollut tarkempaa tietoa. Alkuiltaan mennessä yhteydet olivat Telian mukaan palanneet suurimmalle osalle asiakkaista.

Kyberturvallisuuskeskuksen saamien tietojen mukaan ei ole merkkejä siitä, että häiriö olisi seurausta jostakin ulkopuolisesta hyökkäyksestä, Teemu Väisänen kertoo.

Häiriö vaikutti valtionhallinnon verkkoyhteyksiin.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan häiriö vaikutti valtionhallinnon verkkoyhteyksien toimivuuteen. Valtori kertoi asiasta Twitterissä lauantaina iltapäivällä.

Telian ongelmat näkyivät myös MTV:n uutisissa. Uutispäällikkö Jukka Auramies kertoi Twitterissä, että MTV Uutiset ei pystynyt verkkohäiriön vuoksi julkaisemaan uutisia.

Posti puolestaan kertoi tiedotteessaan, että Telian verkkovika vaikutti pakettien luovuttamiseen ja vastaanottamiseen. Nordea ilmoitti, että pankin puhelinpalvelu oli tietoliikenneongelmien vuoksi poissa käytöstä.

Telian Jari Collin painottaa, että kriittisen infrastruktuurin asiakkaiden, kuten julkishallinnon palvelujen, kanssa ongelmatilanne ja sen vaikutukset käydään aina yhdessä läpi. Myös yritysasiakkaiden kanssa jälkipuitavaa on odotettavissa. Collinin mukaan oli kuitenkin onni, että vika sattui viikonloppuna.

STT–Essi Sutinen, Minna Tiainen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE