Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

TEMin Gustafsson pitää tavoitetta työperäisen maahanmuuton nopeuttamisesta kovana: ”Voi olla, että emme nykyisten sääntöjen ja tietojärjestelmien puitteissa pysty”

Lehtikuva / Mikko Stig
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tänään julkistanut Kotoutumisen kokonaiskatsauksen 2019. Julkistamistilaisuudessa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson pohti hallitusohjelman merkintää, jonka mukaan ”varmistetaan työperusteisten oleskelulupien nopea ja sujuva käsittely tavoitteena keskimäärin kuukauden käsittelyaika”.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Gustafsson vaikutti epäilevän, että työperäistä maahanmuuttoa pystytään lopulta nopeuttamaan näin tehokkaasti.

– Voi olla, että emme nykyisten sääntöjen ja tietojärjestelmien puitteissa pysty tavoitteeseen kauhean nopeasti pääsemään, mutta parhaamme yritämme, Gustafsson sanoi.

Gustafsson muistutti, että suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä yrityksiä, joista moni työllistää suhteellisen vähän.

Toisin kuin suurille yrityksille, niille on kaikkein hankalinta ylittää kynnys palkata ulkomaisia tai osata käyttää hyödyksi ulkomailta tulevien työntekijöiden lisäarvoa yrityksen toiminnalle.

Gustafsson totesi, että Suomessa on maahanmuuttajia, joiden kotoutuminen ei ole niin helppoa. Kotoutumisen kokonaiskatsauksen ja kotoutuspolitiikan on tarkoitus pohtia yhdessä keinoja, joilla pystytään paremmin auttamaan maahanmuuttajia saapumaan Suomeen, työllistymään sekä löytämään tarvittavat turvaverkot.

Työllisten palvelujärjestelmää yritetään parantaa hallituskauden aikana. Kunnat ovat esimerkiksi saamassa enemmän vastuuta työllistämisestä.

Gustafsson totesi, että vaikeasti työllistyvien maahanmuuttajien keinovalikoima on samanlainen kuin vaikeasti työllistyvien suomalaisten.

Gustafssonin mukaan kotouttamispolitiikassa tapahtuu koko ajan paljon oikeansuuntaisia asioita ja valmius ottaa työntekijöitä vastaan paranee.

Hallitusohjelman mukaan Suomi tarvitsee aktiivista työperäistä maahanmuuttoa. Hallituksen tavoitteena on lisätä osaajien työperäistä maahanmuuttoa. Työperäisen maahanmuuton painopisteeksi asetetaan työvoimapulasta kärsivät alat sekä TKI-toiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaiset erityisosaajat, opiskelijat ja tutkijat.

Hallitusohjelman mukaan  työperäisen maahanmuuton hallinto siirretään työ- ja elinkeinoministeriöön käsittelyn tehostamiseksi. Tämä tapahtui jo vuoden alusta.

Hallitus pyrkii tehostetamaan ja nopeutettamaan työperusteisen oleskeluluvan käsittelyaikoja vahvistamalla edustustoverkkoa sekä purkamalla prosesseihin liittyviä pullonkauloja selvitysten pohjalta. Työperusteisten oleskelulupien käsittelyn tavoitteena on keskimäärin kuukauden käsittelyaika.

Työperäisessä maahanmuutossa noudatetaan EU- ja ETA -alueen ulkopuoliseen työvoimaan sovelletaan saatavuusharkintaa eurooppalaisen valtavirran mukaisesti.

Maahanmuutto kannattelee Suomen väestönkasvua, sillä syntyvyys Suomessa on ennätysalhaalla. Vuodesta 2017 lähtien yhä useampi henkilö on hakenut Suomesta oleskelulupaa työn perusteella. Uusia turvapaikanhakijoita tulee Suomeen vain vähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE