Talous

Teollisuuden Voima saa kipurahoja 450 miljoonan euron edestä: ”Ihan hyvä paketti”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Teollisuuden Voima (TVO) ja laitostoimittajat ovat päässeet sopuun Olkiluoto 3:n viivästymiskorvauksista. TVO on sopimuksen mukaan saamassa 450 miljoonan euron korvaukset.

Vuosikausia jatkunutta korvauskiistaa on ratkottu Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n välimiesmenettelyssä Lontoossa. Solmitun sopimuksen ehtona on, että osapuolet vetäytyvät projektiin liittyvistä oikeustoimista sekä välimiesmenettelystä.

TVO:n vastapuolena kiistassa on ollut laitostoimittajayhteenliittymä, jonka muodostavat muiden muassa ranskalainen Areva ja saksalainen Siemens.

Sopimuksen yhtenä ehtona on laitostoimittajien saama kannustinmaksu. Yhtiöt ovat oikeutettuja saamaan TVO:lta 150 miljoonan euron maksun, jos projekti valmistuu aikataulussa eli ensi vuoden toukokuuhun mennessä. Tällöin TVO:n saama viivästymiskorvaus jäisi siis käytännössä 300 miljoonaan euroon.

Lisäksi osapuolet sopivat, että jos yhtiöt eivät saa Olkiluoto 3:sta valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä, ne joutuvat maksamaan valmistumisen ajankohdasta riippuen enintään 400 miljoonan lisäkorvauksen TVO:lle.

Korvaukset jäivät tuntuvasti alkuperäisistä vaatimuksista.

TVO vaati alun perin välimiesmenettelyssä Olkiluoto 3:n viivästymisestä noin 2,6 miljardin euron korvauksia.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua oli sunnuntaina tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun, vaikka yhtiön saamat korvaukset jäivätkin tuntuvasti alkuperäisistä vaatimuksista.

– Kun tätä katsotaan kokonaisuutena, niin kyllä tämä meille ihan hyvä paketti on, Tanhua sanoi STT:lle.

– Se tullaan näkemään seuraavan 60 vuoden aikana, kuinka hyvä sopimus tämä oli, mutta nykykäsitys on, että ihan hyvä, Tanhua jatkoi viitaten ydinvoimalan elinkaareen.

TVO kertoo tiedotteessaan, että sopimuksen voimaantulo edellyttää tiettyjen, näillä näkymin kuluvan kuun aikana varmistuvien ehtojen täyttymistä, ja siksi varmuutta sovintosopimuksen voimaantulosta ei vielä ole.

Tanhua ei halunnut sunnuntaina avata, mihin ehtoihin tiedotteessa viitataan, mutta piti sopimuksen toteutumismahdollisuuksia hyvinä.

– Kyllä kaikki osapuolet ovat tämän sopimuksen varmasti ihan tosissaan allekirjoittaneet, Tanhua sanoi.

TVO:n kannalta suotuisaa lopputulosta korvauskeskustelusta osattiin odottaa, sillä ICC:n välimiesmenettelyn kaikki kolme osapäätöstä ovat olleet suomalaisyhtiön kannalta myönteisiä.

TVO:n kolmannesta osavoitosta kerrottiin viime marraskuussa. Välimiesmenettelyn kerrottiin tuolloin jatkuvan kohti lopullista päätöstä, jolla välimiesoikeus määrittää osapuolten korvausvelvollisuudet.

Ranskalainen Le Monde -sanomalehti tiesi jo lauantaina kertoa, että TVO on saamassa vastapuoleltaan satojen miljoonien eurojen viivästymiskorvauksen.

TVO saa sovintoon liittyvän korvauksen ensimmäisen, 328 miljoonan euron suuruisen maksuerän sovintosopimuksen tullessa voimaan tämän kuun aikana. Toinen, 122 miljoonan euron erä maksetaan Olkiluoto 3:n valmistuessa tai viimeistään vuoden 2019 lopussa.

STT–TUOMAS SAVONEN, JECATERINA MANTSINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat