Politiikka

Teollisuusliiton Aalto tuoreesta sopimuksesta: ”Kun kumpaakin osapuolta vähän harmittaa, niin se kertoo varmaan ihan hyvästä tuloksesta”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tavoitteemme olivat neuvotteluissa tietysti hieman korkeamalla, mutta neuvottelutulos saatiin kuitenkin aikaiseksi, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (kuvassa) kommentoi Demokraatille Teknologiateollisuuden sekä Teollisuusliiton aikaisemmin tänään solmimaa työehtosopimusta.

– Aina kun tulos on sellainen, että kumpaakin neuvotteluosapuolta vähän harmittaa, niin se varmaan kertoo ihan hyvästä neuvottelutuloksesta, Aalto toteaa.

Sopimuksen mukaan ensisijaisesti palkankorotuksista neuvotellaan paikallisesti. Jos paikallista ratkaisua ei synny, palkat nousevat kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosenttia liittojen sopimalla tavalla. Ratkaisu koskee lähes 100 000:ta työntekijää.

Sopimukseen sisältyy optiovuosi, jonka palkoista neuvotellaan keväällä 2019. Sopimuskausi on 1.11.2017–31.10.2020.

Neuvottelutulos tulee hyväksyttää vielä liittojen hallinnoissa.

Aallon mukaan kirjaus paikallisesta neuvotteluista ei sinällään ole uusi asia, vaan sopimuksiin on kirjattu jo vuosia, että ensisijaisesti ratkaisun tulisi olla paikallinen.

– Eli paikallisella tasolla sovitaan pääluottamusmiesten kanssa paikallinen ratkaisu palkankorotuksista, tavoista ja ajankohdista. Näin on tehty jo vuosia. Sitten taustalla on tämä niin sanottu perälautasopimus.

Tässä mielessä sopimukseen on sidottu etukäteen muitakin aloja.

Aalto kertoo, että Teollisuusliitto ei halua ohjata tai neuvoa kyseisellä sopimuksella muita aloja. Hän korostaa, että kaikki neuvottelevat omat liittokohtaiset sopimukset. Hän kuitenkin jatkaa samassa lauseessa joidenkin liittojen jo sopineen etukäteen omien neuvotteluidensa pohjiksi Teknologiateollisuuden sekä Teollisuusliiton sopimuksen.

Esimerkiksi hän nostaa logistiikka-alan unionin PAU:n.

– Tässä mielessä sopimukseen on sidottu etukäteen muitakin aloja.

Palkankorotusten lisäksi sopimuksessa saatiin Aallon mukaan parannettua työehtoja käytännön tasolla.

– Muutokset eivät olleet taloudellisiesti merkittäviä, mutta esimerkiksi komennuksiin saatiin parempia kirjauksia. Myös varapääluottamusmiehen sekä ensimmäisen varatyösuojeluvaltuutettujen aseman suojaamiseen saatiin parempia kirjauksia.

Neuvottelutavoitteilla ei enää ole hirveästi merkitystä.

Yle uutisoi aikaisemmin tänään, että Neuvottelujen alkaessa Teollisuusliitto lähti Ylen tietojen mukaan yli 5 prosentin korotusvaatimuksesta kaksivuotisessa sopimuksessa. Työnantajien lähtötarjous puolestaan oli alle kahden prosentin korotus kahdessa vuodessa.

Aalto ei kuitenkaan lähtenyt kommentoimaan tarkemmin neuvottelulähtökohtia.

– Neuvottelutavoitteilla ei enää ole hirveästi merkitystä. Tulos on pitkien neuvotteluiden jälkeen tämä. Olisimme toivoneet pikkuisen parempaa tulosta, mutta työnantajat eivät nähneet siihen mahdollisuuksia.

Liitot aloittavat lisäksi yhteisen tuottavuushankkeen, edistävät työrauhaa yhdessä sovitun toimintamallin avulla, kehittävät työhyvinvointia sekä torjuvat harmaata taloutta tukemalla viranomaisvalvontaa.

– Ratkaisu parantaa palkansaajien ostovoimaa, mutta samaan aikaan se on kansantalouden kannalta vastuullinen kokonaisuus. Liitoilla on yhteinen halu kehittää toimialaa, tuottavuutta ja työntekijöiden työhyvinvointia. Tämä on myönteistä ja lisää alan vetovoimaa, Aalto tähdensi aikaisemmin neuvotteluosapuolten yhteisessä tiedotteessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat