Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Teollisuusliitosta vaatimus: ”Aika palauttaa tämä maksu takaisin työnantajille, joille se kuuluukin”

Arja Jokiaho

Teollisuusliitto haluaa kiky-paketin mukana tulleen kahden prosentin sosiaalivakuutusmaksujen siirron takaisin työnantajien maksettavaksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Juha Sipilän hallituksen läpi runnoma kiky köyhdyttää työntekijöitä edelleen. Suomalaisten palkansaajien ostovoima on heikentynyt alkuvuonna 2022 eniten yli neljäänkymmeneen vuoteen. Yhtenä syynä on Ukrainassa käytävän sodan aiheuttama polttoaineen, elintarvikkeiden ja lukuisten muiden perushyödykkeiden hintojen nousu. Tämän päälle tulee edelleen kiky-paketin mukana tullut kahden prosentin sosiaalivakuutusmaksujen siirto työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi.”

”Tässä tilanteessa on viimeinkin aika palauttaa tämä maksu takaisin työnantajille, joille se kuuluukin. Kun kiky-ratkaisun sälyttämistä työntekijöiden niskoille perusteltiin kilpailukyvyllä, on nyt työnantajien vuoro osallistua suomalaisten ostovoiman turvaamiseen”, liiton valtuusto sanoo kannanotossaan.

Teollisuusliiton valtuusto huomauttaa, että inflaatio nostaa työntekijöiden oikeutettuja odotuksia palkankorotusten tasosta niin yksityisillä kuin julkisillakin sopimusaloilla ensi syksyn palkkakierroksella.

”Työnantajat eivät pääse näitä vaatimuksia pakoon. Siksi nyt jos koskaan olisi syytä etsiä yhteisiä ratkaisuita ostovoiman turvaamiseksi, jossa kiky-maksujen palautus olisi yksi elementti. Toinen työkalu voisivat olla euromääräiset palkankorotukset. Tämä hyödyttäisi erityisesti pieni- ja keskituloisia palkansaajia.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE