Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Teollisuusliitto katkaisi neuvottelut kemian sopimuksesta – ”Jäsenmaksuperintä on sellainen asia, josta emme neuvottele”

lehtikuva / roni lehti

Teollisuusliitto tiedottaa lauantaina lopettavansa kemian sektoriaan koskevat työehtosopimusneuvottelut Kemianteollisuuden kanssa. Syynä tähän on työnantajapuolen törkeä menettely neuvotteluissa. Teollisuusliiton mukaan Kemianteollisuus on esittänyt muun muassa jäsenmaksuperinnän vaiheittaista lopettamista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Teollisuusliiton neuvottelijat ilmoittivat lauantaina Kemianteollisuudelle, että liitto ei palaa neuvottelupöytään ennen kuin kyseinen esitys on vedetty pois.

”Esitys jäsenmaksuperinnän vaiheittaisesta päättymisestä viittaa työnantajapuolen pitkän tähtäyksen pyrkimykseen romuttaa sopimiseen ja neuvottelemiseen perustuva työmarkkinajärjestelmämme. Jäsenmaksuperintä on kuitenkin sellainen asia, josta emme neuvottele”, Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho sanoo.

Laiho korostaa tiedotteessa, että Teollisuusliitolla on valmius ja halu yhteistyössä työnantajaliittojen kanssa edelleen kehittää työehtosopimuksia ja niihin perustuvaa aitoa, molempia osapuolia hyödyttävää ja keskinäiselle luottamukselle rakentuvaa paikallista sopimista työpaikoilla.

”Neuvottelujärjestelmän toimivuus edellyttää kuitenkin osapuolten tasavertaista neuvotteluasemaa kaikissa neuvottelupöydissä. Tämä tarkoittaa sekä työnantajien että työntekijöiden korkeaa järjestäytymisastetta ja sitä tukevia toimintamalleja, Laiho korostaa.”

Teollisuusliiton mukaan neuvotteluissa eri sektoreilla on laajemminkin havaittu, että työnantajapuolen tavoitteena näyttää olevan tämän sopimisen kulttuurin purkaminen ja riidan haastaminen järjestäytyneen palkansaajaliikkeen kanssa.

”Tätä tavoitetta ilmentävät myös esitykset lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia siten, että paikallisesti voitaisiin sopia ainoastaan työntekijän työehtojen heikentämisestä suhteessa työehtosopimukseen”, Laiho sanoo.

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina laajentavansa jo voimassa olevaa teknologiasektorinsa ylityökieltoa. Painostustoimi koskettaa yli sataa tuhatta työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE