Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Terho myöntää: Sinistä presidenttiehdokasta tuskin tulee

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho sanoo, että sinisen puolueen osallistuminen tammikuun presidentinvaaleihin on epätodennäköistä, mutta lopullinen linjaus tehdään lähiviikkoina.

Demokraatti.fi/STT

Vaihtoehtona on myös asettautuminen jonkun toisen ehdokkaan taakse. Sininen tulevaisuus -puolueen pitäisi muodostaa presidentinvaaleja varten valitsijayhdistys ja kerätä 20 000 kannattajakorttia ehdokkaan taakse, koska sen riveistä ei valittu kansanedustajia viime eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisista irtaantunut Sininen tulevaisuus -ryhmä ilmoitti, että se on saanut kerätyksi vaadittavat 5 000 kannattajakorttia puolueen perustamiseksi. Sinisen puolueen rekisteröinti käynnistyy oikeusministeriössä maanantaina.

Paikallistasolla pieni osa perussuomalaisten valtuutetuista on siirtynyt sinisten ryhmiin. Terho sanoo tietävänsä joitakin uudesta puolueesta kiinnostuneita henkilöitä, mutta sanoo jokaisen tekevän oman ratkaisunsa.

– Meillä tämä on puolueena lähtölaukaus loppuvaalikauteen ja puolueen tulevaisuuteen. Tähän mennessä ei ole ollut mielekästä kommentoida esimerkiksi gallup-tuloksia, kun ei ole ollut puoluetta, jolla osallistua vaaleihin, Terho sanoo.

En arvioi perussuomalaisten toimintaa, kun rakennan omaa puoluetta.

Sinisten kannatus on mielipidekyselyissä jäänyt vaatimattomaksi. Esimerkiksi viime viikolla julkistetussa Ylen puoluekannatusmittauksessa ryhmän kannatus oli vain 1,5 prosenttia.

Perussuomalaisten mukaan sinisten kannattajakortin täyttäminen katsotaan ”puoluetta vahingoittavaksi toiminnaksi”.

– En arvioi perussuomalaisten toimintaa, kun rakennan omaa puoluetta. Sen voin kuitenkin sanoa, että jos olisin halunnut riidellä perussuomalaisten kanssa, olisin jäänyt perussuomalaisiin, Terho sanoo.

Aluksi ryhmä toimi Uusi vaihtoehto -nimellä, mutta elokuussa nimeksi vaihtui Sininen tulevaisuus. Sinisellä eduskuntaryhmällä on 19 kansanedustajaa. Perussuomalaisessa ryhmässä on jäljellä 17 edustajaa.

Sinisellä vaihtoehdolla on hallituksessa viisi ministerisalkkua. Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini toimii ulkoministerinä. Hänen lisäkseen sinisiä hallituksessa edustavat työministeri Jari Lindström, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, puolustusministeri Jussi Niinistö ja Terho.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE