Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Terrorismitutkija: Turun iskulla saatettiin viestiä, että ette pysty suojelemaan naisianne ja lapsianne

Turun epäillyn terroriteon taustalla saattoi olla viesti, ettei haavoittuviksi koettuja väestöryhmiä pystytä suojelemaan, arvioi terrorismitutkija Leena Malkki.

– Jos katsoo jihadistisia iskuja Euroopassa, niin löytyy joitakin esimerkkejä, joissa on haettu haavoittuvia ihmisiä. Se viesti voi olla, että ette kykene suojelemaan naisianne ja lapsianne.

Malkin mukaan joukkopuukotuksen kohdistamisella naisiin on mahdollisesti pyritty lisäämään teon sokeeraavuutta tai taustalla voi olla naisvihaa. Toisaalta iskijä saattoi kokea naiset helpommaksi kohteeksi, Malkki arvioi.

– Naisista ehkä voi ajatella, että heitä on helpompi iskeä, he tekevät vähemmän vastarintaa.

Malkki korostaa, että vaikka teko näyttää systemaattiselta ja naisiin kohdistetulta, teon motiivit tarkentuvat poliisitutkinnassa.

Terrorismitutkijan mukaan on tärkeää selvittää, kohdentuiko isku juuri naisiin.

– Tämän selvittäminen voi osoittautua olennaiseksi asiaksi tutkinnassa, Malkki sanoo.

Perjantaina Turussa tapahtuneessa joukkopuukotuksessa kuoli kaksi naista ja haavoittui kuusi. Iskussa haavoittui myös kaksi naisia auttamaan mennyttä miestä.

Suojelupoliisin erikoistutkijan Pekka Hiltusen mukaan se, että Turun puukotuksen uhreiksi valikoitui naisia, sopii yleiseen terroriteon toteuttajaprofiiliin. Hiltunen puhui eilen suojelupoliisin tiedotustilaisuudessa.

– Jos katsotaan aiempia iskuja, niin niissäkin on pyritty mahdollisimman korkeaan sokkiarvoon. Iskuja on kohdistettu muun muassa lapsiin ja nuoriin.

“Isossa kuvassa harvinaisia”.

Malkki sanoo, että uhreja ei yleensä terrori-iskuissa valikoida sukupuolen perusteella. Esimerkkejä lähihistoriasta kuitenkin löytyy.

– Manchesterin iskun kohdallahan tätä epäiltiin. Jollei ole ihan onnettomasti laiminlyönyt tiedonhankintaansa, niin selvähän se oli, millaista yleisö pääsääntöisesti on.

Toukokuussa 22 ihmistä kuoli ja toistasataa haavoittui itsemurhapommi-iskussa Manchester-areenan luona. Isku tehtiin amerikkalaisen poptähti Ariana Granden konsertin loputtua.

Malkin mukaan haavoittuviin ryhmiin kuten lapsiin kohdennetut iskut ovat harvinaisia myös siksi, että terroristiryhmien kannattajat saattavat sanoutua irti iskuista.

– Monet ryhmät ovat pitäneet tällaisia iskuja riskipitoisina kannatukselleen, Malkki sanoo.

Malkin mukaan kohteiksi valikoituu nykyisin usein sukupuoleen katsomatta pahaa aavistamattomia siviilejä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE