Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

7.11.2023 07:28 ・ Päivitetty: 7.11.2023 07:28

Terve Suomi -tutkimus: yli puolella eläkeikäisistä työkyky olisi täysin tallella

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yli puolet Suomen 65-74-vuotiaista arvioi olevansa täysin työkykyisiä, mutta tästä joukosta vain noin kymmenen prosenttia on ansiotyössä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Terve Suomi -tutkimuksesta. Eläkkeellä olevien joukossa on siis paljon ihmisiä, jotka voisivat vielä olla mukana työmarkkinoilla.

Tutkimuksen mukaan samanikäiset ikäihmiset voivat kuitenkin olla hyvin erikuntoisia. Toiset pystyvät juoksemaan, kun taas toisille jo kävely saattaa olla vaikeaa.

65-74-vuotiaista naisista reilu neljännes ja samanikäisistä miehistä vajaa viidennes kokee tarvitsevansa apua arkipäivän askareissa toimintakyvyn heikentymisen vuoksi. 75 vuotta täyttäneiden naisten joukossa osuus oli yli puolet ja miehillä reilut 40 prosenttia.

Terve Suomi -tutkimuksessa kartoitettiin ihmisten toimintakykyä kyselyillä ja mittauksilla syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Tulokset vahvistavat väestön toimintakyvyn tason pysyneen suurin piirtein ennallaan sen jälkeen kun myönteinen kehitys 2010-luvun alussa päättyi.

THL:N johtava asiantuntija Päivikki Koponen kertoo tiedotteessa, että ikääntyneiden työntekoa voidaan tukea joustavilla ja työkyvyn huomioivilla käytännöillä. Esimerkiksi työaikoja, -tehtäviä ja -oloja olisi tärkeää tarvittaessa muokata.

-  Ikääntyneiden työmahdollisuuksia pitää vahvistaa, ja niistä pitäisi viestiä sekä työntekijöille että työnantajille, muun muassa ikäsyrjinnän vähentämiseksi.

Kaikilla työkykyiseksi itsensä kokeville ansiotyö ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto. Koponen korostaa osallistumisen vapaaehtoistyöhön ja harrastuksiin olevan tärkeää muun muassa toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

THL korostaa toimintakyvyn edistämisen tärkeyttä yhteiskuntapoliittisena tehtävänä vanhenevassa Suomessa. Laitoksen mielestä tarpeen olisi tukea mahdollisuuksia terveellisiin elintapoihin ja ympäristöön kaikissa elämänvaiheissa.

KOULUTUSRYHMIEN välillä on selkeitä eroja toimintakyvyssä iästä riippumatta. Tutkimuksen mukaan toimintakyvyn rajoitteet ovat yleisimpiä alimmassa ja harvinaisimpia ylimmässä koulutusryhmässä sekä miehillä että naisilla.

Esimerkiksi puolen kilometrin kävely aiheutti suuria vaikeuksia noin neljälle prosentille 20 vuotta täyttäneistä korkeasti koulutetuista, kun taas alimmassa koulutusryhmässä osuus oli kaksinkertainen. Vastaavanlaisia eroja havaittiin myös työkyvyssä.

Tutkimusprofessori Seppo Koskinen painottaa tiedotteessa, että yhteiskunta voi vaikuttaa moniin erojen taustalla vaikuttaviin tekijöihin.

-  Eroja voidaan kaventaa esimerkiksi lisäämällä huono-osaisimpien ryhmien taloudellisia ja muita edellytyksiä tehdä terveyttään ja toimintakykyään edistäviä valintoja. On lisäksi tärkeää tunnistaa toimintakyvyn vaikeudet riittävän varhain, jolloin niiden korjaaminen on helpompaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU