Talous

Ruotsalaisten tuskan ymmärtää – Veroasiantuntija lyö pöytään uudet Nordea-luvut: Jopa satoja miljoonia Suomeen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nordean pääkonttorin muutto Ruotsista Suomeen saattaa tuoda Suomelle jopa satojen miljoonien arvosta verotuloja, arvioi SDP:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.

Suomi saisi pääkonttorin muuton myötä periä Nordean henkilöosakkaiden kokonaisosingosta lähes 15 prosenttia enemmän veroa kuin aiemmin, Finér toteaa. Syynä on kansainvälinen vero-oikeus, joka sallii verotusoikeuden laajenemisen myös ulkomaisiin osakkeenomistajiin, kun Suomesta tulee konsernin emoyhtiön rekisteröintivaltio.

– Kansainvälisen verotuksen perussääntöihin kuuluu, että konsernin emoyhtiön rekisteröintivaltio saa verottaa niin kutsuttuna lähdevaltiona osinkoa riippumatta siitä, missä osakas asuu, Finér kirjoittaa blogissaan.

Tällä hetkellä Suomi voi verottaa ainostaan suomalaisten osakkaiden saamia osinkoja ja niistäkin on hyvitettävä Ruotsin perimä 15 prosentin lähdevero. Jatkossa verotusoikeus laajenisi Finérin mukaan kaikkien yksityishenkilöosakkaiden osinkoihin.

– Nordean tänä vuonna maksaman 2625 miljoonan euron osingon perusteella laskettuna Suomen lisäverotuotto voisi olla vuodessa kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja. Ei siis aivan vähäpätöinen lisätuotto.

Demokraatti tiedusteli Suomen saamasta verokertymästä arviota myös Nordeasta.

”Osingonsaajien (henkilöosakkeenomistajat) näkökulmasta kokonaisverotuksessa ei tapahdu käytännössä muutosta. Maksettavien verojen jakautumisessa eri valtioiden kesken tapahtuu kuitenkin muutoksia lähdeverotuksen luonteesta johtuen. Emme ole arvioineet ja julkistaneet tämän yksityiskohtaisia vaikutuksia”, Nordeasta vastattiin.

Nordealla on omistajinaan myös verovapaita rahastoja.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat