Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Terveydelle vaarallista” – Kansanedustaja huolissaan opettajien tilanteesta

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta puhumassa eduskunnassa.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) toteaa opetusalan työolobarometrin antavan huolestuttavan kuvan työolojen kehityksestä koulutusalalla. Opettajien arviot työoloistaan ja työkyvystään ovat heikentyneet selvästi muutaman vuoden takaisesta.

– Terveydelle vaarallista työstressiä esiintyy nyt opettajilla enemmän kuin työntekijöillä keskimäärin. Selvä enemmistö vastaajista ilmoitti työmäärän kasvusta, hän kirjoittaa tiedotteessaan.

– Työmäärää pitivät hallitsemattomana erityisesti varhaiskasvatuksessa, lukioissa ja ammattikorkeakouluissa työskentelevät vastaajat. Myös kiusaaminen, epäasiallinen käytös ja väkivallan uhka ovat yleisiä opetusalalla, Eloranta toteaa.

– Ei ole ihme, että opettajat uupuvat ja saavat työstressiä, kun työmäärä on etenkin mittavien koulutussäästöjen takia kasvanut. Niin opettajat kuin oppilaatkin ansaitsevat paremman työ- ja opiskeluympäristön. Opetukseen on luotava riittävät resurssit, jatkuvuutta ja turvallisuuden tunnetta niin opettajille kuin oppilaille, eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Eloranta jatkaa.

Hän muistuttaa, että ongelmia ei helpota myöskään se, että viimeisen PISA-tutkimuksenkin mukaan Suomi on sijoittunut työrauhan osalta kolmanneksi viimeiseksi 60 maan joukossa. Kiire ja rauhattomuus harmittavat ja rasittavat opettajia, lapsia ja nuoria.

– Nopeatempoinen, virikekylläinen, koukuttava ja monen asian samanaikaista tekemistä korostava yhteiskunta tuo samalla yhä enemmän stressiä myös lapsillemme. Jatkuva kuormitus ja pitkäkestoinen stressi lapsuudessa ja nuoruudessa vaikuttaa paitsi oppimiseen liittyviin asioihin kuten toiminnanohjaukseen ja muistikykyyn, mutta myös mielenterveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Nuorista 20–25 prosenttia kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia, Eloranta toteaa.

– Etenkin tätä taustaa vasten on erityisen valitettavaa, että hallitus on leikannut koulutuksen tasa-arvo- ja perusopetuksen ryhmien pienentämiseen tarkoitettua rahoitusta. Varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja on kasvatettu. Oppilas ja opiskelijahuolto kärsii resurssien niukkuudesta, esimerkiksi psykologeja on vähemmän kuin suositellaan. Nämä asiat kaipaavat kiireesti parannuksia, Eloranta toivoo.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE