Terveyspomot ilmiriidassa sotesta – ”puhut p…kaa, typerää, epärehellistä”

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén ja lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen ovat ajautuneet ilmiriitaan sotesta.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén ja yksityisten lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen ovat ajautuneet välirikkoon ja ilmiriitaan, jota pitkään jatkuneessa sote-väännössä ei ole kuunaan nähty.

Kaikki alkoi Lindénin mielipidekirjoituksesta Kauppalehdessä, jota Demokraatti siteerasi laajasti pari päivää sitten.

Lindénin kirjoitus sai Partasen polttamaan päreensä täydellisesti. Hän vastasi Lindénille Ilta-Sanomissa tavalla, joka hakee vertaistaan suomalaisessa terveyspoliittisessa keskustelussa.

Partasen vastaus sai puolestaan Lindénin liikkeelle. Hän julkaisi vastakirjoituksensa HUS:n sivuilla.

Lindén ihmettelee, kuinka Partasen työnantaja saattaa käyttää moista alatyylistä kieltä ja kysyy, miten hänen työnantajansa voi sallia moisen kielenkäytön julkisessa keskustelussa.

Partanen kritisoi Lindénin Kauppalehdessä 2.1.2017 julkaisemaa mielipidekirjoitusta, joka käsitteli terveyspalveluiden soveltuvuutta ns. vapaille markkinoille.

Lindén vastaa Ismo Partaselle tällä tavalla:

– Ismo Partasen haastattelu sisälsi kahdeksan minuun kohdistettua alatyylistä ilmaisua (typerä, epärehellinen, paskaa jne.). Nämä ilmaisut puhuvat puolestaan. En voi kuin ihmetellä. Onko tämä hänen työnantajansa hyväksymä tapa käydä julkista keskustelua? Lindén kysyy.

– Partanen väitti kaihileikkauksen kuntalaskutushinnan HUS:ssa olevan (suora lainaus Partaselta) ”muistaakseni 1100 – 1200 euroa”. Partanen ”muistaa” väärin. Oikea hinta on 710 euroa. Palvelusetelillä maksetun kaihileikkauksen kuntalaskutushinta on 660 euroa plus 69 euroa hallintokuluja eli yhteensä 729 euroa. Sovitun työnjaon mukaan HUS:ssa tehdään itse vaativimmat (potilaan muut sairaudet, autettavuus jne.) leikkaukset ja yksityissektori tekee kevyemmät. Partasen ”visiossa” yksityissektorin edullisuus ratkaisee jo vuoteen 2018 mennessä koko soten 3 miljardin sopeutustarpeen! Onko tämä vakavasti otettavaa talouskeskustelua? Lindén kysyy.

– Kannatan hallittua kilpailua, kuten Kauppalehden kirjoituksessani totesin. Uskon, että not-for-profit -sektori tulee siinä menestymään, mutta järjestelmää tulee muuttaa ja kehittää hallitusti – ei riskialttiisti eikä satojen miljoonien eurojen yritysostoja tehneiden sijoitusyhtiöiden määräämällä tavalla, Lindén kirjoittaa.

Ruuhkista uupunut Kelan henkilöstö puhkuu turhautumista: ”Jälleen varoittava esimerkki”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kela aikoo palkata toimistoihinsa lisää väkeä – viimein. Perustoimeentulon myöntäminen ja maksaminen siirtyivät kunnilta Kelan hoidettavaksi vuoden alussa. Kela arvioi, että homma hoituu 750 henkilöllä. Kunnissa tätä tehtävää hoiti vielä viime vuonna arviolta yli 1 500 henkilöä.

Kelalle tuli oletettavasti yllätyksenä, millainen ruuhka toimistoihin syntyy. Niissä käy tällä hetkellä yli 12 000 asiakasta päivässä. Lisäksi puheluita tulee noin 20 000 vuorokaudessa.

Kelan toimihenkilöyhdistyksen puheenjohtaja Heli Martinmäki kritisoi epäonnistuneita henkilöstölaskelmia.

– Jälleen yksi varoittava esimerkki siitä, kuinka julkisella sektorilla säästöjä tavoitellessa tehtävät resursoidaan jo lähtötilanteessa liian alhaisiksi.

Haluamme palvella asiakkaita hyvin, mutta meitä ei ole riittävästi.

Kelan henkilöstö on ollut valtavan työpaineen alla, kun asiakasmäärät ovat kasvaneet edellisestä vuodesta 57 prosenttia. Etuushakemuksia tulee enemmän sisälle kuin mitä niitä ehditään ratkaisemaan.

– Haluamme palvella asiakkaita hyvin, mutta meitä ei ole riittävästi, Martinmäki kuvailee nykyistä tilannetta.

Kelan hallituksen ja valtuutettujen lupa palkata lisää väkeä tulikin kreivin aikaan.

– Edellytämme, että lisärekrytoinnit toteutetaan heti. Asiakkaille pitää turvata viimesijaisen etuuden saaminen lakimääräisessä seitsemän päivän käsittelyajassa, toimihenkilöyhdistys korostaa.

Yhdistys vaatii lisäksi, että nykyisen henkilöstön työhyvinvoinnista tulee huolehtia.

Kelan toimihenkilöyhdistys on valtakunnallinen ammattiyhdistys, joka valvoo Kelan toimihenkilöiden työsuhteen ehtoja. Yhdistyksessä on reilut 4000 jäsentä. Kelan toimihenkilöyhdistys kuuluu palkansaajajärjestö Pardiaan ja STTK:hon.

Urpilaisen ilmoitus sotki SDP:n pasmat – Paatero etsii valtuustolle kokouspäivää

Kuva: Sanna Koskenranta
SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.

SDP:n puoluevaltuuston tuore puheenjohtaja, Sirpa Paatero kertoo, että Jutta Urpilaisen ilmoitus tuli yllätyksenä monelle, myös hänelle itselleen.

– Vielä maanantaina olin radio-ohjelmassa positiivinen ehdokkuuden suhteen, Paatero kertoo.

SDP:n presidenttiehdokkaasta päättää puoluevaltuusto. Paatero oli kaavaillut kevätkokouksen päivämääräksi 24.3. Uuden ehdokkaan etsimiseen olisi aikaa kuukausi ja se taitaa olla liian vähän.

– Toinen mahdollisuus olisi kutsua ylimääräinen kokous koolle. Olisikin muutenkin hyvä kokoontua vielä ennen huhtikuisía kunnallisvaaleja, Paatero sanoo.

SDP:n puoluevaltuuston kutsuu koolle puoluehallitus, jonka puheenjohtaja on Antti Rinne.

 

”Puoluevaltuuston kokousta ei ole vielä päätetty”

Kuva: Jari Soini
SDP:n vastavalittu puoluesihteeri Antton Rönnholm (oik.) joutuu heti tulikasteeseen. Puolueelle olisi löydyttävä uusi ehdokas presidentinvaaleihin ja aika kiireellä vieläpä.

SDP:n presidenttiehdokkaasta päättää puoluekokousten välissä ylintä päätösvaltaa käyttävä puoluevaltuusto. Se kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

– Kevään kokouksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty, kertoo SDP:n tuore puoluesihteeri Antton Rönnholm Demokraatti.fi:lle aamulla. Kokouksen kutsuu koolle SDP:n puoluehallitus.

– Niin moni olisi toivonut Jutta Urpilaisen ehdokkuutta. Tosin ymmärrän täysin hänen ratkaisunsa, Rönnholm sanoo.

Rönnholmin mukaan SDP ryhtyy nyt kiireen vilkkaa luotaamaan uutta prsidenttiehdokasta.

Antti Rinne ymmärtää Urpilaisen päätöksen – ”Tämän kevään aikana asia ratkaistaan”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu nyt miettimään SDP:n presidenttiehdokaskuvion uudelleen, kun Jutta Urpilainen ei lähde ehdolle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) toivoi toisenlaista ratkaisua presidenttiehdokkuudesta kieltäytyneeltä Jutta Urpilaiselta. Hän kuitenkin ymmärtää hyvin, että Urpilainen valitsi toisin. Urpilainen perustelee perhesyillä kieltäytymistä Demokraatin kolumnissaan.

– Maa kyllä löytää isiä ja äitejä, mutta lapsi on pieni vain hetken, Rinne sanoi aamulla Demokraatti.fi:lle.

Rinteen mukaan SDP jatkaa presidenttiehdokkaan hakemista kevään aikana.

– Puoluevaltuusto kokoontuu keväällä, siellä asia päätetään, Rinne sanoo.

Urpilainen ei pyri presidenttiehdokkaaksi

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen ei lähde presidenttiehdokkaaksi. Demokraatti.fi:ssä ja tämän viikon Demokraatti-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Urpilainen perustelee päätöstään perhesyillä.

”Kuuntelen omantuntoni ääntä. Olen tullut tulokseen, että tässä elämäntilanteessa jatkan työtäni aktiivisena parlamentaarisena vaikuttajana niissä tehtävissä, joita minulle suodaan. Vapaa-aikani vietän perheen – mieheni ja lapsemme – kanssa”, Urpilainen kirjoittaa.

Urpilainen myöntää päätöksen olleen todella vaikea. Hän kirjoittaa velvollisuudentunnosta puoluetta kohtaan, kuten myös velvollisuudentunnosta toimia lasikattojen murtajana naisille, jotta kaikkien töiden ja elämänurien yhdistäminen perhe-elämään olisi mahdollista.

Jutta Urpilaisen kirjoitus on luettavissa kokonaan oheisesta linkistä ja tämän viikon Demokraatti-lehdessä.