Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

Terveysviranomaisten puheet koetaan loukkaavina – OAJ:n Luukkainen: ”Ihan kuin heitä ei olisi olemassakaan”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on ehtinyt saada epidemian keskellä alkaneesta kouluvuodesta jo palautetta. OAJ olisi halunnut, että koulut alkavat etäopetuksessa mutta hallitus linjasi viranomaisten tuella, että näin ei menetellä.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Liikkeelle on lähdetty valtiovallan linjaamin askelmerkein. Kun lähinä (lähiopetuksessa) mennään, lähinä mennään, Luukkainen toteaa.

Hän korostaa opetusministeri Li Anderssonin (vas.) tavoin, että työkalupakissa täytyy olla ensimmäisenä terveys ja turvallisuus. Keinoista on kuitenkin epäselvyyttä.

– Mitkä ovat ne ratkaisut, joilla se taataan? Ryhmät erillään? Sitä voidaan tehdä mutta se ei ole realismia kouluissa ja päiväkodeissa.

OAJ:n jäsenistöä keskusteluttaa Luukkaisen mukaan myös terveysviranomaisten tapa puhua koulujen terveysturvallisuudesta. Jostakin syystä esimerkiksi THL:n kannanotoissa puhutaan vain lapsista, ei mitään aikuisista.

– Tämä koetaan loukkaavana. Ihan kuin heitä ei olisi olemassakaan. Sitä kysyvät myös monet vanhemmat, että ollaanko tässä uhraamassa aikuiset suuremman hyvän nimissä. Molemmat ovat tärkeitä meidän mielestä. En halua tehdä tästä vastakkainasettelua.

Luukkaisen mukaan myös koronaan suoraan liittyvät terveyskysymykset ja yleisempi puhe lasten hyvinvoinnista vaikuttavat menevän keskustelussa sekaisin.

– Ymmärrämme senkin, että etäopiskelulla on jälkiseurauksia, jotka vaikuttavat hyvinvointiin, mutta kyse ei ole suoraan koronaan liittyvästä terveydestä vaan kokonaishyvinvoinnista. Kaipaisimme lisää älyllistä rehellisyyttä.

Suomalaisten koulujen vuosi on lähtenyt liikkeelle Luukkaisen mukaan vaihtelevasti. On kouluja, joissa ollaan paikalla sataprosenttisesti ja kouluja, joissa kolmasosa tai neljäsosa on poissa. Osassa tapauksista lapset ovat sairaana ja osassa vanhemmat ovat ottaneet lapsensa pois koulusta.

– Haitari on hirmuinen ja paljon on kiinni vanhempien asenteista.

”Hämmentyneinä ja ihmeissään odotamme miten tämä etenee.”

– Henkilöstön osalta ollaan joissakin paikoissa jo äärirajoilla, että riittääkö väki, päiväkodeissa se ei enää riitä. Tilanne oli huono jo ennen koronaa, korona on sitä pahentanut.

Jäsenistössä pohditaan pelonsekaisin tuntein kyetäänkö koulujen toiminta turvaamaan.

– Tämä on monen huulilla. Hämmentyneinä ja ihmeissään odotamme miten tämä etenee.

Luukkaisen mukaan OAJ ei enää hallituksen tekemän lähiopetusratkaisun jälkeen aja etäopetusta koko Suomeen. Hän vetoaa nykylinjan osalta vastauksessaan uudelleen opetusministeri Anderssoniin.

– Pakassa on oltava ja on se, että etäkoulukysymyksen ratkaisu tehdään alueellisesti. Jos terveysturvallisuutta ei pystytä takaamaan, silloin täytyy siirtyä etäkouluun. Emme vaadi sitä koko Suomeen.

Luukkaisen mukaan OAJ:ssa ja opetushallinnossa on keskusteltu ”ei-toivottavasta” mahdollisuudesta, että kouluja saatetaan joissakin tilanteissa joutua myös sulkemaan.

– Siihenkin skenaarioon pitää varustautua.

Pikatestejä OAJ ei halua koulujen henkilökunnan riesaksi. Ne on tehtävä jossakin muualla, esimerkiksi kodeissa. Samaa mieltä on Luukkaisen mukaan myös kuntaliitto. Kotitestejä koskevaa viranomaisviestintää Luukkainen pitää sekavana.

– Nyt pitäisi terveysviranomaisten sanoa ihan selvästi kantansa. Siellä käy lääkärit kertomassa, että testillä ei ole merkitystä, kun tauti on voinut olla jo riesana pari päivää. Toiset sanovat, että pikatesti on osa valikoimaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE