Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Tes-neuvotteluja vauhditetaan ylityökiellolla, mukana kaksi teollisuuden alaa – YTN: Asiantuntijoiden palkat ovat jääneet jälkeen

Istock
Ylityökielto ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto mätkähti Ylemmät toimihenkilöt YTN:ltä.

Ylemmät toimihenkilöt YTN ilmoittaa painostustoimista, joilla halutaan vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja. YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon, joka alkaa huomenna.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Keskiviikkona alkava kielto koskee teknologiateollisuudessa sekä konsultti- ja suunnittelualalla työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä. Toimenpiteiden ulkopuolella ovat tehtävät, joiden laiminlyönti voi uhata kansalaisten henkeä tai terveyttä tai joiden hoitamatta jättäminen voi aiheuttaa merkittävän ympäristöonnettomuuden riskin. Ylityökielto ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto jatkuu 20.joulukuuta saakka, mikäli sitä ennen toimialoilla ei saavuteta sopimusta. Sopimusten voimassaolo on päättynyt, ja neuvotteluja on käyty jo useita viikkoja.

– Teknologiateollisuus ry:n vaatimukset ovat olleet monilta osin hankalia eikä liikkumista ole mainittavasti tapahtunut. YTN tavoittelee ostovoiman turvaavaa palkkaratkaisua, joka kuroo umpeen asiantuntijoiden palkkojen kansainvälisistä jälkeenjääneisyyttä. Haluamme myös eroon kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomasta palkattomasta työajan pidennyksestä, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kertoo tiedotteessa.

Oksan mukaan ylityökielto tarkoittaa pitäytymistä työsopimuksen mukaisessa päivittäisessä työajassa, joka ylemmällä toimihenkilöllä on 7,5 tai 8 tuntia. Hän painottaa, että ylitöistä kieltäytymiseen ei vaadita erityistä syytä.

– Vapaa-ajalla ei myöskään työasioissa matkusteta seuraavan kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että työmatkalle lähdetään ja sieltä palataan säännöllisen työajan puitteissa, Oksa kertoo.

Neuvottelupäällikön mielestä työnantajat ovat neuvotteluissa jumiutuneet sekä työajan pidennyksen jatkamiseen että laskennallisen kustannuskilpailukyvyn tuijottamiseen. Oksan mukaan kilpailukyvyn perusta on ammattitaitoinen, osaava henkilöstö, joka ansaitsee asianmukaisen palkan panoksestaan.

– Etenkin olemme huolissamme asiantuntijoiden palkkojen tasosta, joka on jäänyt jälkeen kilpailijamaista. Nyt jos koskaan on korkea aika kuroa umpeen tätä kuoppaa. Jos näin ei tapahdu, kovimmat osaajat alkavat hakeutua kiihtyvällä tahdilla ulkomaille. Ja se jos mikä on kilpailukyvyn kannalta turmiollista, Oksa sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE