Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Teslalta ennätystulos – toimitti viime vuonna liki miljoona autoa

LEHTIKUVA / AFP Patrick T. Fallon

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla raportoi tehneensä vuonna 2021 ennätyksellisen 5,5 miljardin dollarin nettotuloksen. Euroiksi muunnettuna yhtiö nettosi noin 4,9 miljardia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhtiön liikevaihto vuodelta 2021 oli 53,8 miljardia dollaria eli noin 47,8 miljardia euroa. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli 31,5 miljardia dollaria.

Vaikka Teslan tulos oli kova niin liikevaihdon kuin tuloksenkin osalta, sen osakkeen arvostus oli ennen vuoden 2021 tuloksen julkistamista noussut vahvasti. Tämä selittää osin sen, miksi yhtiön osake laski heti tuloksen julkistamisen jälkeen ja oli yhä hivenen miinuksella jälkipörssissä.

Osavuosikatsauksessaan yhtiö toteaa, että vuosi 2021 oli sille läpimurtovuosi eikä enää pitäisi olla epäilystäkään sähköautojen kannattavuudesta tai siitä, että ne voivat olla kannattavampia kuin polttomoottoriajoneuvot.

Ennakoitua korkeammat toimitusmäärät

Tesla toimitti viime vuonna yli 930 000 autoa, mikä tarkoittaa yhtiön mukaan sitä, että toimitukset kasvoivat 87 prosenttia. Toimitusmäärä on huomattavasti korkeampi kuin Teslan tavoite, jonka mukaan toimituksia pyritään lisäämään 50 prosentilla vuosittain. Yhtiön autojen kysyntä kasvaa yhä, mutta useiden vuosineljännesten verran jatkuneet tuotantoketjun ongelmat hidastavat tehtaiden toimintaa.

Kuluvan vuoden tavoitteena on Teslan osavuosikatsausraportin mukaan tuotannon mahdollisimman nopea kasvattaminen sekä yhtiön uusissa että vanhoissa tehtaissa.

Uusien tehtaiden rakentamiseen ja muihin pääomamenoihin Teslalta hupeni osavuosikatsauksen mukaan vuonna 2021 kaikkiaan 6,5 miljardia dollaria.

Kasvutavoitteekseen toimitusten osalta yhtiön ilmoittaa jälleen saman 50 prosenttia mutta huomauttaa, että kasvu on riippuvaista muun muassa tuotantoketjun vakaudesta. Yhtiön arvio on, että tuotantoketjujen ongelmat hidastavat tehtaiden tuotantoa myös vuonna 2022.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE