reijo_frank

Thaimaalaiset kerääntyvät kuninkaan sairaalaan luo – ”Haluan olla hänen lähellään rukoillakseni hänen puolestaan”

Kuva: afp/lillian suwanrumpha
Rukoilijat kokoontuvat kuningas Bhumibolin sairaalan läheisyyteen rukoilemaan Thaimaassa.

Thaimaassa satoja ihmisiä on kerääntynyt valvomaan kuningasta hoitavan sairaalan luokse ja rukoilemaan hänen puolestaan. Monet ovat pukeutuneet vaaleanpunaiseen, koska värin uskotaan tuovan kuningas Bhumibol Adulyadej´lle onnea.

– Haluan olla hänen lähellään rukoillakseni hänen puolestaan, koska rakastan häntä, sanoi Thaimaan pohjoisosasta tullut Anon Lim, 58.

– Hän on tehnyt paljon Thaimaan ja meidän hyväksemme.

Kuningashuone antoi viikonvaihteessa ilmoituksen kuningas Bhumibolin terveydentilan huonontumisesta ja toisti viestin eilen. 88-vuotias kuningas on hengityskoneessa, eikä hänen terveydentilansa ole vakaa. Hän on sairastellut tätä ennen jo pitkään, eikä häntä ole nähty julkisuudessa lähes vuoteen.

Bhumibolia arvostetaan suuresti Thaimaassa. Hän on ollut yhdistävä tekijä maassa, jossa jakolinjat ovat muutoin syvät.

STT-AFP, Bangkok 

 

Rukoilijat kokoontuvat kuningas Bhumibolin sairaalan lähisyyteen rukoilemaan.

EU lyö pöytään odotetut brexit-linjansa

EU-maat lyövät tänään lukkoon suuntaviivansa brexit-neuvotteluille.

27 EU-maan päämiehet- ja naiset ovat tänään koolla Brysselissä. Kokoukselta ei odoteta dramatiikkaa, koska neuvottelupaperi on viime viikkojen aikana kiertänyt niin monen valmistelevan kokouksen kautta.

Korkea EU-lähde arvioi eilen, että kokouksen tärkein anti tuleekin olemaan siinä, että EU-maat jakavat ajatuksiaan.

Kiinnostava kysymys on esimerkiksi se, miten maat hahmottavat sen, milloin neuvotteluissa voidaan edetä toiseen vaiheeseen.

Britannia haluaa aloittaa neuvottelut tulevasta suhteestaan unioniin mahdollisimman ajoissa. EU on kuitenkin valmis tähän vasta sitten, kun neuvotteluissa on edetty riittävästi.

Jäsenmaiden kerrotaan olevan hyvin yksimielisiä siitä, että tämä tarkoittaa ainakin sopua taloudellisista velvoitteista. Mutta mitä muuta, siitä jäsenmaiden odotetaan tänään vaihtavan ajatuksiaan.

Toiseen vaiheeseen siirtymisestä päättää aikanaan huippukokous.

Lyhyeksi odotetussa kokouksessa on tarkoitus antaa lähtölaukaus myös keskustelulle siitä, mihin Britanniassa sijaitsevat EU:n lääkevirasto ja pankkiviranomainen sijoitetaan. Valtaosa jäsenmaista on kertonut olevansa kiinnostunut ainakin jommastakummasta. Suomikin tavoittelee itselleen lääkevirastoa.

Uutista sijaintipaikoista saadaan vielä odottaa. Vasta kesäkuun huippukokouksessa on tarkoitus sopia ylipäätään siitä, millä periaatteilla päätös tehdään.

Britannian ja EU:n eroneuvottelut käynnistyvät pian saarivaltion 8. kesäkuuta pidettävien parlamenttivaalien jälkeen.

Keskustelua aiheesta

Trump: Pohjois-Korean ohjustesti epäkunnioittava Kiinaa kohtaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Yhdysvallat vahvistaa, että Pohjois-Korea on laukaissut ballistisen ohjuksen varhain lauantaina paikallista aikaa.

Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan mukaan ohjus ei poistunut Pohjois-Korean alueelta. Ohjuksen lentoradasta ei heti kerrottu tarkempaa tietoa.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan ohjustesti olisi epäonnistunut. Ministeriön mukaan ohjus ehti lentää vain lyhyen matkaa ennen räjähtämistä.

Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottajan mukaan ohjus laukaistiin lähellä Pukchangin sotilaslentokenttää Etelä-Pyonganin maakunnassa.

Puolestaan Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskuksen Norad kertoo, ettei ohjus ei luonut uhkaa Pohjois-Amerikalle.

Pohjois-Korea ei ole kommentoinut tekemäänsä ohjustestiä.

Japania ei hyväksy toistuvia provokaatioita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Twitterissä, että Pohjois-Korean tekemä ohjustesti on epäkunnioittava sen liittolaista Kiinaa kohtaan.

Trump sanoo, että Pohjois-Korea epäkunnioitti Kiinan toiveita ja sen suuresti arvostettua presidenttiä laukaistessaan ohjuksen.

Trump otti ohjustestiin kantaa muutama tunti ohjuksen laukaisemisen jälkeen.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga puolestaan sanoi lehdistötilaisuudessa, että Japani ei aio hyväksyä Pohjois-Korean toistuvaa provokaatiota.

Vain tunteja USA:n ehdotuksen jälkeen.

Pohjois-Korea testasi ohjusta vain tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvallat vaati perjantaina laajaa yhteisrintamaa, joka painostaisi Pohjois-Koreaa luopumaan ohjus- ja ydinohjelmastaan.

YK:n turvallisuusneuvostolle puhunut ulkoministeri Rex Tillerson kehotti jälleen etenkin Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Pohjois-Koreaan.

Tillersonin mukaan kaikkien maiden olisi syytä supistaa diplomaattisuhteitaan Pohjois-Koreaan ja aloittaa kohdistetut pakotteet henkilöihin, jotka tukevat maan ydin- ja ohjusohjelmaa.

Tillerson sanoi, että mikään ei viittaa siihen, että nykyiset pakotteet saisivat Pohjois-Korean hylkäämään ydinohjelmansa.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjus- ja ydinkokeita.

Huligaanit tunkeutuivat parlamenttiin – Makedonian demarijohtaja pahoinpideltiin verille

Kuva: Lehtikuva-AFP
Poliittinen kaaos kärjistyi väkivallaksi Mekedoniassa. Sosialidemokraattisen SDSM:n puheenjohtaja Zoran Zaev sai pahoinpitelyn seurauksena vertavuotavan haavan otsaansa.

Makedonian johtavat puolueet pyrkivät rauhoittelemaan tunnelmia parlamentilla eilen puhjenneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Englanninkielinen Macedonian Information Agency (MIA) kertoo sosialidemokraattien kehottavan kansalaisia pidättyvyyteen. Konservatiivisen puolueen johtaja, ex-pääministeri Nikola Gruevski puolestaan tuomitsee jyrkästi väkivallan ja perää vuoropuhelua.

MIAn mukaan presidentti Gjorge Ivanov on pyytänyt kaikkien parlamentissa olevien puolueiden johtajat luokseen vielä tänään.

Parlamenttitalon luona pidetty mielenosoitus äityi eilen väkivallaksi, kun joukko mielenosoittajia rynni sisälle rakennukseen. MIAn mukaan yli 100 ihmistä tarvitsi hoitoa vammoihinsa. Joukossa oli noin 20 poliisia.

Loukkaantuneiden joukossa oli myös poliitikkoja, kuten sosialidemokraattien johtaja Zoran Zaev, jonka kimppuun mielenosoittajat hyökkäsivät. Zaev sai ainakin vertavuotavan haavan otsaansa.

– Makedoniassa ei ole saatu hallitusta vaihdettua, vaikka ennenaikaiset vaalit pidettiin jo joulukuun puolivälissä. Ensin neuvottelut pitkittyivät. Lopulta demaripuolue ja SDSM saivat muodostettua enemmistökoalition albanipuolueiden kanssa, Makedoniaan perehtynyt Samuli Sinisalo taustoittaa ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön verkkkosivulla.

– Enemmistöstä huolimatta, kansallisoikeistolainen presidentti Ivanov ei ole myöntänyt puolueille oikeutta muodostaa hallitusta. Presidentti on samasta VMRO DPMNE -puolueesta kuin edellinen, vaalit hävinnyt pääministeri, Nikola Gruevski. Gruevski ja useat hänen ministerinsä ovat erikoissyttäjän tutkinnan alaisia korruptio- ja salakuuntelusyytteiden vuoksi. He tietävät joutuvansa vankilaan, mikäli luopuvat vallasta, Sinisalo arvioi.

Tämän vuoksi uusi parlamentti ei ole Sinisalon mukaan saanut oikeutta astua toimeen, vaan yhä viisi kuukautta vaalien jälkeen edellisten valtiopäivien puhemies johtaa parlamenttia. Hän on myös VMRO DPMNE -puolueesta.

Uudet valitut kansanedustajat kokoontuivat torstaina parlamenttirakennukseen ja pyrkivät aloittamaan valtiopäivät iältään vanhimman edustajan johdolla – kuten läntisissä demokratioissa on tapana. Ohjelmassa oli parlamentin puhemiehen valinta, jonka jälkeen olisi mahdollisesti jopa edetty hallituksen nimeämiseen ja luottamuksen mittaamiseen.

– Istunto keskeytyi, kun huligaanit iskivät parlamenttiin ja kävivät vanhan opposition kimpuun, Sinisalo kommentoi.

Samuli Sinisalo vastaa Sorsa-säätiön ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta, joka on vahvistanut Makedonian kansalaisyhteiskuntaa vuodesta 2008 lähtien.

Artikkelia on päivitetty istunnon tapahtumakulun osalta 28.4.2017 klo 14:54.

Tukholman terrori-isku vaati viidennen kuolonuhrin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tukholman terrori-isku on vaatinut viidennen kuolonuhrin. Noin 60-vuotias nainen on kuollut aamulla sairaalassa, kertoo poliisi kotisivullaan.

Nainen oli saanut iskussa vammoja, joiden vuoksi hän oli sairaalahoidossa Etelä-Ruotsissa.

Isku tapahtui 7. huhtikuuta Tukholman keskustassa, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Teosta on vangittu 39-vuotias uzbekistanilainen mies.

Kiiretta pitää yhä: Arkansas teloitti neljännen vangin

Yhdysvalloissa Arkansasin osavaltio on jälleen pannut toimeen teloituksen. Teloitus on neljäs kahdeksan päivän aikana. Teloitettu oli 38-vuotias vanki.

Arkansasin alkuperäisenä tarkoituksena oli teloittaa kahdeksan vankia 11 päivässä. Neljä vankia on saanut kuitenkin lykkäyksen.
Osavaltio kiirehti teloituksia, koska niissä käytettävän lääkeaineen käyttöaika on umpeutumassa.

STT-AP–AFP, Arkansas

AVAINSANAT