Politiikka

”Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään” – Yle: Taipuminen työmarkkinajärjestöjen tahtoon otti Stubbille koville

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Yle Uutisten mukaan hallituksessa kokoomukselle otti todella lujille taipua työmarkkinajärjestöjen tahtoon siinä, että paikallinen sopiminen annetaan niiden neuvottelupöytään, eikä hallitus päätä asiasta.

Kokoomuksen linja on ollut, että paikallista sopimista edistetään ensisijaisesti hallituksen toimesta lainsäädännön kautta.

Yle Uutisten tietojen mukaan järjestöjen neuvottelut olisivat päätyneet tuloksettomina, jos hallitus ei olisi perääntynyt paikallisessa sopimisessa. Muille hallituspuolueille linjanmuutoksen hyväksyminen oli helpompaa.

Ratkaisu aiheutti kriittistä keskustelua kokoomuksen sisällä.

Yle kertoo puolueen puheenjohtajan valtiovarainministeri Alexander Stubbin avanneen sen tiimellyksessä oma asennettaan paljon kertovasti.

– Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään. Mutta järki sanoo, että edes pieni askel oikeaan suuntaan on plussaa, Stubbin kerrotaan viestittäneen muulle kokoomusjohdolle.

Englannin pääministerinä 1979-1990 toimineen Margaret Thatcherin talouspoliittinen ajattelu ja suhtautuminen järjestäytyneeseen ay-toimintaan oli kovan oikeistolaista ja keinoja kaihtamattoman suoraviivaista.

Elina Lepomäki on kokoomuksen uusliberaaliin oikeistosiipeen  luettu kansanedustaja Uudeltamaalta. Lepomäki toimii ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtajana.

Ylen uutisen mukaan kokoomuksen sisällä esiintyy nyt lisääntynyttä kritiikkiä pääministerin Juha Sipilän (kesk.) suuntaan. Arvostelijat katsovat hänen suhtautuneen liian ”lepsusti” työmarkkinajärjestöihin.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat