Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

THL: Kiireettömään sairaalahoitoon odotti huhtikuussa pääsyä lähes 135 000 ihmistä

LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömän sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä 4,6 prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Joulukuun lopussa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli noin 7 600 henkilöä eli 5,4 prosenttia ja viime elokuun lopussa lähes 18 000 henkilöä eli 13  prosenttia.

Vuosina 2012–2019 sairaanhoitopiireissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin 1 000.

Sairaanhoitopiirit joutuivat viime vuonna siirtämään sairaaloiden kiireetöntä hoitoa erityisesti kevään ja alkukesän aikana koronaepidemian vuoksi. Koronavirustartuntojen pelko sai myös potilaat perumaan sovittuja hoitoaikoja. Kesän lomakausi pahensi hoitovajetta entisestään.

–  Pitkään hoitoa odottavien määrät ovat nousseet eniten psykiatrian erikoisaloilla sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Poikkeuksellisesti leikkauksia tekevillä erikoisaloilla, kuten ortopediassa ja silmätaudeilla, pitkään hoitoa odottavien määrät ovat laskeneet, THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen toteaa tiedotteessa.

Pitkään hoitoa odottaneita eniten Keski-Suomessa

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneita oli suhteellisesti eniten Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, jossa kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odotti joka kymmenes sairaanhoitopiirin sairaaloihin odottavista.

Paras tilanne oli Etelä-Savossa, jossa yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneita oli vain 0,1 prosenttia.

Keskimääräinen odotusaika sairaaloihin on laskenut joulukuusta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE