Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

THL: Koronaepidemian torjuntaa on tehostettava rakennustyömailla – Suomessa todettu useita tautiryppäitä

Istock

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos patistaa rakennusalan toimijoita kiinnittämään huomiota koronaepidemian torjuntaan. THL:n mukaan Suomessa on todettu useita tautiryppäitä rakennustyömailla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle, on koronaepidemian torjuntaan kiinnitettävä erityistä huomiota”, tiedotteessa todetaan.

THL:n mukaan työnantajan on syytä päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronatilanne huomioiden. Työntekijöiden perehdytykseen THL ohjeistaa kiinnittämään erityistä huomiota.

Tartuntojen torjunta tapahtuu rakennustyömaalla samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa. Lähtökohtana on, ettei sairaana saa tulla työpaikalle, THL painottaa. Myös lähikontaktien minimoiminen, käsihygienia sekä työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistus, työmaan siisteys ja riskiarvioon perustuva henkilökohtaisen suojainten käyttö sekä mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat taudin leviämistä.

THL:n mukaan Suomeen ulkomailta tulevien työntekijöiden on syytä noudattaa 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositella karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa vain työpaikan ja asuinpaikan välillä liikkuminen ja muu välttämätön liikkuminen on sallittu.

”Työnteko ja muut työhön liittyvät asiat on järjestettävä niin, että omaehtoista karanteenia on mahdollista noudattaa. Omaehtoinen karanteeni koskee myös rakennustyömaan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi majoitustiloja ja vapaa-aikaa.”

Koronatestiin tulee mennä THL:n mukaan hyvin matalalla kynnyksellä. Mikäli työmaalla todetaan tartuntoja, voidaan tartuntaketjut katkaista sairastuneen kontaktit kartoittamalla ja määräämällä taudille altistuneet karanteeniin.

”Jotta tauti ei leviä, karanteenimääräysten noudattaminen on välttämätöntä. Karanteeniin määrätty voi saada ansionmenetyksen korvaavaa tartuntatautipäivärahaa”, THL painottaa.

Työntekijöiden mahdollisuudesta pitää turvallista etäisyyttä toisiinsa ja huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta tulee THL:n mukaan pitää huolta myös majoituksessa.

”Karanteeniin asetetuille on varattava erillinen huonetila.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE