Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

THL: Koronan sairastaneilla vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valtaosalla koronavirustartunnan saaneista oli neutraloivia vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua taudin sairastamisesta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimuksessa mitattiin vasta-aineiden säilymistä kehossa puoli vuotta ja vuosi tartunnan jälkeen.

Vuosi tartunnan jälkeen jopa 97 prosentilla tutkittavista havaittiin vasta-aineita. Niiden määrä oli vuoden jälkeen kuitenkin noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli ollut puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen.

THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melinin mukaan vasta-ainetasojen tutkiminen auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja sen keston arvioimisessa.

Sairaalahoitoa vaativa tauti tuotti enemmän vasta-aineita

Vakavan, sairaalahoitoa vaatineen taudin sairastaneilla vasta-aineiden määrä oli merkittävästi korkeampi kuin lievän taudin sairastaneilla. Kaikilla vakavan taudin sairastaneilla oli neutraloivia vasta-aineita vielä vuoden jälkeen.

–  Tutkimuksen tulokset osoittavat, että koronavirustartunnan jälkeen neutraloivat vasta-aineet ja suoja uutta tartuntaa vastaan säilyvät pitkään, jos vasta-aineiden määrä on alun perin ollut korkea, Melin sanoo tiedotteessa.

Vasta-aineet eivät suojaa niin hyvin virusvariantteja vastaan

Tutkimuksessa selvisi, että etenkin lievän taudin sairastaneilla vasta-aineet eivät kyenneet neutralisoimaan niin hyvin muuntuneita virusmuotoja koronaviruksen perusmuotoon verrattuna. Etenkin beeta- ja deltamuunnoksia vastaan neutraloivien vasta-aineiden määrä oli merkittävästi matalampi.

Tutkimukseen kutsutut henkilöt olivat saaneet koronavirustartunnan viime vuoden keväällä. Tartunta oli todennettu PCR-testillä, minkä jälkeen heillä ei ollut todettu uutta koronavirustartuntaa eivätkä he olleet saaneet koronavirusrokotetta ennen näytteenottoa.

Yhteensä 1 292 henkilöltä tutkittiin vasta-aineet puolen vuoden kuluttua tartunnasta ja 367 henkilöltä vuoden kuluttua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE