Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Istock

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lihavuuden lisääntyminen johtuu pääosin jo ennestään ylipainoisten painon noususta eikä siitä, että normaalipainoisten paino kasvaisi.

Useiden kansantautien taustalla ovat samat elintapoihin liittyvät riskitekijät: tupakointi, vähäinen liikunta, liiallinen alkoholinkäyttö ja epäterveelliset ruokailutottumukset. Näiden seurauksena riskitekijöitä ovat lisäksi lihavuus ja diabetes sekä kohonnut verenpaine ja kolesteroli.

Tupakoivien määrä on laskenut tasaisesti ja laskun odotetaan jatkuvan. Tavoitteena on ollut, että vuonna 2030 vain joka kahdeskymmenes käyttäisi tupakkatuotteita, mutta tavoitetta ei näillä näkymin olla saavuttamassa.

Vähän liikkuvien osuus on pysynyt lähes muuttumattomana, eikä sen odoteta muuttuvan vuoteen 2040 mennessä.

Kohonneen verenpaineen ja kokonaiskolesterolin odotetaan jatkavan laskuaan samaan vuoteen saakka. Ne ovat laskeneet jo parinkymmenen vuoden ajan.

Toisaalta lihavuuden lisääntyessä diabeteksen ennustetaan yleistyvän.

THL:n mukaan keskeisten kansansairauksien riskitekijöissä on heittelyä kumpaankin suuntaan. Lihavuuden jatkuvan lisääntymisen kerrotaan kuitenkin aiheuttavan huolta.

-  Jos paino nousee niillä, joilla on jo valmiiksi ylipainoa, se todennäköisesti tulee vaikuttamaan esimerkiksi diabeteksen ja muiden tautien yleistymiseen, kommentoi tutkimusohjelmajohtaja Hanna Tolonen tiedotteessa.

Tiedot selviävät THL:n tutkimuksesta, jossa arvioidaan aikuisväestön riskitekijöiden kehittymistä vuoteen 2040 saakka. Tutkimuksessa on hyödynnetty terveystarkastustutkimuksista vuosilta 1997-2017 kerättyjä tietoja sekä Tilastokeskuksen väestöennusteita.

Mira Kokko

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE