Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

THL tarkensi suositusta: Koronan sairastaminen ei ole este rokotteelle – vastaa yhtä rokoteannosta

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirustaudin sairastaneiden rokotussuositusta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kaikille 18 vuotta täyttäneille aiemmin rokottamattomille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille koronarokote voidaan antaa 4-6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

– Sairastettu koronatauti ei ole esteenä rokotteiden saamiselle. Koronataudin seurauksena muodostuva immuniteetti säilyy ainakin 6-12 kuukautta ja antaa todennäköisesti ainakin osittain suojaa myös eri virusmuunnosten aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan, THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin kertoo tiedotteessa.

Sairastettu koronatauti muodostaa THL:n mukaan yhtä rokoteannosta vastaavan immuunivasteen. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän vasteen kuin kaksi annosta saaneet, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

Jos rokotettu sairastuu koronaan, vahvistaa sairastettu tauti rokotteilla saatua suojaa samoin kuin tehosterokote henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronatautia.

– Kun kahdesti rokotettu saa koronatartunnan, se itsessään tehostaa rokotteilla aikaansaatua immuniteettia. Kahdesti rokotetuilla koronatartunta todennäköisesti tuottaa jopa nykyisiä rokotteita paremman ja pitkäkestoisemman suojan tartunnan aiheuttanutta virusmuotoa vastaan, Melin toteaa.

THL suositteli joulukuussa 2021, että koronataudin sairastaneille tarjotaan toista rokoteannosta. Toinen rokoteannos taudin sairastaneilla vastaa kolmatta annosta henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronaa.

”Jos rokote annetaan pian sairastetun taudin jälkeen, se voi aiheuttaa voimakkaampia reaktioita.”

Toista annosta suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3-4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Alle 60-vuotiaille aikuisille toista rokoteannosta tarjotaan 4-6 kuukautta taudista tai viimeisimmästä rokoteannoksesta. Toinen annos voidaan antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen tai muun painavan syyn takia.

Mikäli ensimmäinen rokoteannos on saatu ennen koronavirustartuntaa, rokotteen ja tartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

– Kun aikaväli rokotusten tai tartunnan ja rokotuksen välillä on pidempi, saadaan parempi immuunivaste. Jos rokote annetaan pian sairastetun taudin jälkeen, se voi myös aiheuttaa voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita, kuten kuumetta, päänsärkyä sekä lihas- ja nivelkipuja, Melin sanoo.

THL suosittelee kolmatta rokoteannosta taudin sairastaneille voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Muut taudin sairastaneet eivät suojan kannalta tarvitse ainakaan toistaiseksi kolmatta annosta.

THL:n mukaan kolmas annos voidaan antaa muille taudin sairastaneille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Kolmas annos voidaan tällöin antaa muiden kolmansien annosten aikataulun mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE