Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

THL:n ylilääkäri yllätti infossa: “Ahdistuneisuus saa meidät kaikki asemasta riippumatta ajoittain sanomaan asioita, joista jälkeenpäin ajattelee, ettei olisi tarve sanoa”

Lehtikuva

THL ja STM pitivät torstaina aamupäivällä perinteeksi käyneen koronakatsauksensa. Mediakysymysten kohdalla nousi esiin arvio, että koronarokotteista ja virusvarianteista olisi tullut jo eräänlainen arvovaltakysymys.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kysyjä ei suoraan täsmentänyt, mihin hän tällä viittasi. Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kommentoi kysymystä sanomalla, että hallitus päivitti koronastrategiaansa.

– Sitä päivitetiin nimenomaan siitä kulmasta, että poliittinen päätöksentekijä haluaa niin, että tartuntoja estetään. Aikaisempi rokotusstrategiahan oli sellainen, että estettiin vakavia tautitapauksia ja kuolemaan johtavia tautitilanteita. Nämä toki ovat edelleen mukana.

THL:n ylilääkäri Otto Helve pohdiskeli asiaa filosofisemmin.

– Pandemian aikana olemme kaikki nähneet, että pelko ja huoli ja myös tietämättömyys saavat aikaan ahdistuneisuutta. Ahdistuneisuus saa meidät kaikki asemasta riippumatta ajoittain sanomaan asioita, joista jälkeenpäin ajattelee, ettei olisi tarve sanoa. Luulen että sellaisena yhteenvetona tähän keskusteluun voisi sanoa, että varmaan kaikki kuitenkin toivomme, että pandemia olisi hyvin pian ohi. Kiitos.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan yhteiskunnallinen tahtotila ja lääketieteellinen tietämys ehkä kuitenkin kohtaavat sillä tavalla, että alkuvaiheessa kertyi tietoa, millä tavalla rokotteet vähentävät vakavaa tautia.

– Kun lääketieteellinen tutkimus ja seuranta, epidemiologinen seuranta etenee, saamme lisää tietoa myöskin siitä, millä tavalla rokotteet myös vähentävät viruksen kiertoa. Ja kun tilanne pitkittyy, jälkimmäinen tavoitekin ikään kuin suhteessa nousee tärkeämmäksi, että pystymme pitämään yhteiskunnan auki. Näin ollen itse ainakin ajattelen, että epidemiologinen ja lääketieteellinen tutkimus pystyy koko ajan enemmän tukemaan poliittista päätöksentekoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE