Nyheter

Thomas Wallgren diskuterade stadspolitik

Pekko Korvuo
Thomas Wallgren, FSD:s fullmäktigeledamot i Helsingfors (Arkivbild).

Tisdagen den 15 oktober kom FSD:s fullmäktigeledamot Thomas Wallgren till kvarterskrogen Toveri i Berghäll för att diskutera stadspolitik. Han påpekade att också den kommunala demokratin är av betydelse när vi försvarar demokratin mot den illiberala trend som hotar våra demokratiska institutioner på många håll i världen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Den nordiska traditionen bygger på liberal demokrati och det är något vi ska värna om. Rörelsen för klimaträttvisa har visat drag på genuin folkrörelseentusiasm och detta ska föras vidare också på det kommunala planet. Wallgren upplever framtidstro på grund av det starka engagemanget för miljön trots att det finns krafter som vill styra samhället i en auktoritär riktning. Helsingfors stad ska ta en roll i den globala politiken där städer och kommuner blir hela tiden viktigare aktörer, framhäver Wallgren.

 

Wallgren är nöjd med de resultat som har nåtts med de papperslösa i Helsingfors. Borgmästarmodellen har i sin tur fört med sig ett nytt maktsystem, vars följder bör analyseras noga. Socialdemokraterna är förhållandevis svaga i Helsingfors med 12 fullmäktigeledamöter av 85. För att stärka partiets ställning efterlyser Wallgren tydliga ställningstaganden. Gratis andra stadiets utbildning upplever han som en fråga som kan stärka SDP i Helsingfors. Gratis läromedel i andra stadiet är dessutom något som möjliggör partiets profilering som en tvåspråkig rörelse. För Wallgren har det varit viktigt att konsekvent lyfta fram åtminstone en svensk fråga som profilfråga under varje valperiod.

 

I diskussionen lyfte Jan Furstenborg fram segregeringen som ett hot och uttryckte oro för att vissa delar av Helsingfors håller på att bli slumområden. Wallgren konstaterade att det finns en rödgrön majoritet i Helsingfors i de frågor som gäller segregering och att det finns politisk vilja till att motverka utvecklingen. I frågan om Malms flygfält sade Wallgren att man enligt hans mening gärna kan hålla en folkomröstning men han själv anser att man kan bygga där och i så fall skulle han rösta för det alternativet också i en folkomröstning.

 

Billigare kollektivtrafik väckte mycket diskussion som en politisk målsättning. Åsikter yttrades både för billigare och för helt gratis kollektivtrafik, inte minst med hänsyn till klimatfrågan. Alla närvarande verkade överens om att de nuvarande biljettpriserna är för dyra. Wallgren menade att alla satsningar inom det här området är dyra men rättvisan kommer inte gratis. Han var nöjd med SDP:s ståndpunkt i frågan om centrumtunneln och lovade att fortsätta kämpa för före detta Lappvikens sjukhus som ett
område för kulturfältets aktörer.

 

I frågan om Helsinki Garden tyckte han att en principiell ståndpunkt är viktig och själva projektet handlar om mycket annat än en ishockeyarena, något som många av de närvarande höll med om. Petra Hyvärinen påpekade att Helsingfors stadsplan inte innehåller en rättighet till ett köpcentrum och bostäder där Garden planeras.

 

Wallgren sade att han är trött på polariseringen mellan de unga och de gamla som ofta lyfts fram i den politiska diskussionen. Ålderdomens klokhet och ungdomlig energi är något som ska kombineras för att nå de bästa resultaten. Skatteparadisfrågan vill han driva också i fortsättningen men efterlyser nya djärva initiativ som kan bredda den socialdemokratiska väljarbasen.

 

Han har följt med intresse utvecklingen i städer som Bristol och Grenoble som har infört en lokal valuta. I Finland har Sysmä varit den enda kommunen som har hoppat med på tåget. Nu när storföretag introducerar egna valutor och det finns alla slags kriminella kryptovalutor, uppfattar Wallgren ansvarsfulla rättvisefrämjande lokala valutor som en positiv utvecklingsmöjlighet. Enligt honom är lokala valutor avsedda som ett skydd mot brutaliseringen av penningmarknaden och därför önskar han ett sådant projekt också i Helsingfors i fortsättningen. Man ska lära sig av vad som görs bra och vad som görs mindre bra i de kommuner i världen som har varit initiativtagande och sedan ta del av lärdomarna för att tillämpningen ska vara så smidig som möjligt.

 

Evenemanget ordnades av Helsingfors Svenska Arbetarförening (HSAF).

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE