Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tiedän hallituksen lähtölinjan, mutta minulla ei ole mitään ratkaisua vastaan” – Ministeri Orpo ei vastusta Suomelle kaavailtua lisämeppiä

Euroopan parlamentissa meni keskiviikkona läpi esitys, jonka mukaan Britannian EU-eron vapauttamia europarlamentin paikkoja jaettaisiin muille EU:n jäsenmaille, mikäli Brexit toteutuu.

Parlamentissa hyväksytyssä esityksessä myös Suomi olisi saamassa yhden lisäpaikan.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo Demokraatille Suomen hallituksen lähtökohdan olleen, että Britannian EU-eron yhteydessä vapautuvia EU-parlamentin paikkoja ei jaeta.

Orpo viittaan marraskuussa kirjattuun ja eduskunnan käsittelyssä keväällä olevaan Sipilän hallituksen EU-vaikuttamisstrategiaan, jossa todetaan Suomen vastustavan Britannian EU-eron tuomien lisäpaikkojen jakamista. Strategiassa perustellaan kantaa muun muassa ettei ole olemassa säännöksiä, joista seuraisi, että Ison-Britannian meppipaikat tai osa niistä tulisi jakaa muille jäsenvaltioille.

Paikkojen käyttämättä jättäminen olisi signaali EU-kansalaisille: pienempi EU, pienemmät toimielimet. Suomen lähtökohta on, että Ison-Britannian ero huomioidaan täysimääräisesti rahoituskehyksen kokonaistasossa. Säästökohteita on löydettävä”, strategiassa perustellaan.

”Myös tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvien laajentumisten varalle on jätettävä riittävästi paikkoja.”

­

Lisää aiheesta

– Nyt (EU-)parlamentti on kuitenkin tuon päätöksen tehnyt. Tiedän hallituksen lähtölinjan parlamentin paikkoihin ja kunnioitan sitä. Mutta totean, että minulla ei ole tuota parlamentin ratkaisua vastaan mitään, Orpo kommentoi näköpiirissä olevaa lisäpaikkaa.

– Ratkaisussa paikkamäärää yleisellä tasolla hieman leikataan, joten tämä vahvistaisi pikkuisen myös Suomen asemaa, hän arvioi.

Esityksessä halutaan jakaa vain kolmasosa Britannian parlamenttipaikoista.

Euroopan parlamentissa hyväksytyssä esityksessä halutaan jakaa vain kolmasosa Britannian mahdollisesti jättämistä parlamenttipaikoista. Näin kaksikolmasosaa paikoista jäisi jakamatta, ja europarlamentaarikkojen kokonaismäärä vähenisi hieman. Suomen suhteellinen valta kasvaisi tällöin hitusen.

Lisäpaikan olisi saamassa myös esimerkiksi Viro ja Ruotsi. Saksa puolestaan ei ole saamassa lisäpaikkoja, kun taas Ranska olisi saamassa viisi paikkaa. Suomen paikkamäärä nousisi esityksen myötä neljääntoista.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) kertoi keskiviikkona Demokraatille, että paikkajaolla halutaan tasoittaa suhteellisesti samansuuruisten jäsenmaiden parlamenttipaikkoja.

Esimerkiksi Ranskan ja Saksan paikkamäärät asettuisivat uudistuksen jälkeen samalle tasolle. Kumpula-Natri kertoo, että esityksen Brexitin jälkeisestä EU-parlamentin uudesta koostumuksesta teki poikkeuksellisesti parlamentti. Yleensä unionissa käsiteltävät esitykset tehdään Euroopan komission toimesta.

Nähtäväksi jää, syntyykö hallituksen sisällä kiistelyä siitä, miten parlamentin esitykseen tulisi suhtautua. Etenkin siniset ovat ajaneet hallituksessa jos ei kriittistä, niin ainakin paikallaan polkevaa EU-politiikkaa. Parlamentin hyväksymä esitys on menossa vielä EU-jäsenmaiden neuvotteluun, ja voi näyttää oudolta, mikäli Suomi ei ilmoittaisi haluavansa lisäpaikkaa parlamenttiin.

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri kertoikin keskiviikkona olevansa huolestunut Suomen hallituksen aikaisemmasta linjauksesta ja tämän vaikutuksesta tuleviin neuvotteluihin.

– Hallituksen kannattaisikin miettiä strategiaansa, ettei Suomen lisäpaikka mene sivu suun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE