Ulkomaat

Tiedustelukomitea puoltaa FBI-muistion julkaisua Yhdysvalloissa – vaatii Trumpin luvan

/ AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / MARK WILSON - LEHTIKUVA / AFP
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja Devin Nunes.
/ AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / MARK WILSON - LEHTIKUVA / AFP
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja Devin Nunes.
/ AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / MARK WILSON - LEHTIKUVA / AFP
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja Devin Nunes.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen tiedustelukomitea on äänestänyt yksimielisesti demokraattien FBI-muistion julkaisemisen puolesta, kertoo muun muassa Washington Post ja New York Times.

Julkaisu vaatii vielä presidentti Donald Trumpin luvan.

Demokraattien laatiman muistion on tarkoitus torjua väitteet siitä, että liittovaltion poliisi FBI johti harhaan tuomioistuinta, joka valvoo ulkovaltoihin kohdistuvaa tiedustelua ja siitä, että FBI ja oikeusministeriö olisivat käyttäneet väärin valtaansa.

Trump antoi viime viikon perjantaina luvan julkistaa edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtajan Devin Nunesin laatiman muistion, jossa nostettiin esiin epäilyjä FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä. Nunes on Trumpin tavoin republikaani. Nelisivuisen muistion mukaan FBI käytti kyseenalaisia perusteita saadakseen luvan tarkkailla Trumpin avustajaa.

Arvostelijoiden mukaan Trump antoi luvan Nunesin laatiman muistion julkaisemiseen, sillä Trumpin tavoite on sabotoida erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkimuksia.

Trumpilla on nyt viisi päivää aikaa tutustua demokraattien muistioon ja päättää sen julkaisemisesta.

Jos Trump estää muistion julkaisun, kongressin sääntöjen mukaisesti Nunes voi pyytää edustajainhuonetta syrjäyttämään presidentin tahdon, kertoo Washington Post. Lehden lähteiden mukaan Nunes on antanut ymmärtää, että presidentti saattaa poistaa demokraattien muistiosta merkittäviä osia ennen kuin antaa luvan sen julkaisuun.

”Republikaanin laatima muistio antaa tutkinnasta väärän kuvan”

Nunesin laatiman muistion julkaisun jälkeen Trump syytti oikeusministeriön johtoa ja FBI:tä hänen vaalikampanjaansa koskevan tutkinnan politisoimisesta demokraatteja suosivaksi.

Trumpin mukaan Nunesin laatimasta FBI-muistiosta ilmenee, että liittovaltion poliisia FBI:ta ja FISA:a on käytetty vaikuttamiskeinona vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja vaalien jälkipyykissä. FISA on tuomioistuin, joka valvoo ulkovaltoihin kohdistuvaa tiedustelutoimintaa.

Demokraattien mukaan republikaanin laatima muistio antaa tutkinnasta väärän kuvan, koska muistiossa asioita on irrotettu yhteyksistään ja jopa vääristelty. Demokraatit ovat sanoneet, että heidän muistionsa korjaa annettua kuvaa ja asettaa asiat kontekstiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat