Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari: Tiedustelutoiminnan tarvittavat resurssit on turvattava

Jukka-Pekka Flander

Tiedusteluvalvontavaliokunta antoi tänään lausuntonsa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä. Valiokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd., kuvassa) kiteyttää, että jäsenyys tuo muutoksia Suomen tiedustelutoimintaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mika Kari kertoo tiedotteessa, että tulee laajentamaan Suomen sotilaallis- ja siviilitiedustelutoiminnan kenttää.

– Olemme jo tehneet kahdenvälistä tiedusteluyhteistyötä eri Naton jäsenmaiden kanssa, mutta jatkossa viranomaiset voivat toimia myös monenkeskisessä yhteistyössä liittokunnan rakenteiden piirissä ja kahdenvälinen yhteistyö syvenee. Suomen toimintaedellytykset huolehtia tiedusteluun liittyvistä tehtävistä näin ollen paranevat, hän summaa tiedotteessa.

Tiedusteluvalvontavaliokunta antoi tänään Suomen Nato-sopimusta käsittelevästä hallituksen esityksestä lausuntonsa ulkoasiainvaliokunnalle, joka puolestaan laatii asiasta mietinnön.

Lausunnossaan tiedusteluvalvontavaliokunta korostaa, että tehtävien laajentuessa tiedustelutoiminnan tarvittavat resurssit on turvattava muun muassa Suojelupoliisin toiminnassa. Myös tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnasta vastaavan tiedusteluvalvontavaltuutetun voimavarojen riittävyydestä tulee lausunnon mukaan huolehtia.

– Nato-jäsenyydellä tulee kaikkiaan olemaan merkittäviä vaikutuksia henkilöstötarpeisiin valtionhallinnossa, erityisesti ulko- ja puolustusministeriössä sekä Puolustusvoimissa, myös puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva Kari korostaa.

– Naton jäsenenä Suomen tiedusteluviranomaisten tulee antaa Naton tiedusteluelimille ja jäsenmaille tarpeellista tiedustelutietoa. Valiokunnan mukaan näyttää siltä, että Suojelupoliisi voi voimassa olevan sääntelyn mukaan antaa henkilötietoja muiden valtioiden turvallisuus- ja tiedustelupalveluille, mutta ei Naton elimille. Sääntelyn selvittäminen on valiokunnan saaman selvityksen mukaan sisäministeriössä vireillä osana Natoon liittymisestä seuraavien lainsäädännön muutostarpeiden kokonaisvaltaisempaa arviointia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE