Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tiedusteluvalvontavaltuutettu kiistää patistelun: “Sisäministeriö otti itse yhteyttä”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen (kuvassa) kiistää tulkinnan, että hän olisi patistellut sisäministeriön yksikköä tekemään Matti Saarelaista koskeneen selvityspyynnön suojelupoliisille (supo).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sisäministeriö pyysi viime viikolla supolta Saarelaiseen liittyvää selvitystä. Sunnuntaina Helsingin Sanomat kertoi, että lehden tietojen mukaan Hakonen “auttoi ministeriön kansallisen turvallisuuden yksikköä ymmärtämään, että pyyntö on syytä lähettää”.

Yksikköä johtaa Petri Knape, joka on virkavapaalla suposta. HS:n mukaan apulaisoikeuskanslerin vuoden 2021 linjauksen jälkeen Knape ei ole saanut osallistua supon tarkastamiseen, joten selvityspyynnön teki Knapen alainen.

Hakonen kertoo STT:lle, että sisäministeriö otti tammikuun alkupuolella häneen yhteyttä, koska se harkitsi selvityksen käynnistämistä Saarelaisesta. Hakosen mielestä HS:n jutussaan käyttämä muotoilu kalskahtaa erikoiselta. Hänellä ei sanojensa mukaan ole ollut sellaista käsitystä, että ministeriössä ei olisi ymmärretty selvityspyynnön tarvetta tai haluttu edistää asiaa.

-  Ei missään nimessä semmoista kuvaa minulle ainakaan syntynyt.

Sisäministeriö on pyytänyt supolta esimerkiksi Saarelaista koskevia henkilöstöhallinnon asiakirjoja ja tietoa siitä, onko supo laatinut Saarelaisesta turvallisuusselvityksen hänen palatessaan supoon. Selvityspyyntö liittyy epäselvyyksiin, jotka koskevat muun muassa Saarelaisen paluuta supoon hänen jouduttuaan lähtemään muista tehtävistä.

HAKONEN korostaa, että sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikkö otti häneen itse yhteyttä asiasta.

Lisää aiheesta

-  Sisäministeriö otti yhteyttä ja kertoi, että he pohtivat pitäisikö heidän käynnistää tällainen selvitys.

-  He halusivat varmistaa, onko tiedusteluvalvontavaltuutetulla käynnissä tai käynnistymässä jotain.

Hakosen mukaan keskustelussa päädyttiin siihen, että asia kuuluu enemmän ministeriön tontille. Hänen mukaansa on normaali menettely varmistaa supoa koskevissa asioissa, etteivät viranomaiset tee päällekkäistä työtä.

-  Kun he kuulivat, että tiedusteluvalvontavaltuutetulla ei ole käynnissä eikä käynnistymässä mitään selvitystä, niin varmaan se toki vaikutti heidän arvioonsa. Mutta ei mistään semmoisesta ollut kysymys, etteivätkö he itse olisi ymmärtäneet. Olisivat varmaan sen joka tapauksessa sitten käynnistäneet.

STT ei sunnuntaina tavoittanut selvityspyynnön lähettänyttä hallitusneuvosta, jonka kanssa Hakonen kertoi keskustelleensa asiasta.

Hakonen sanoo ottaneensa myöhemmin ministeriöön yhteyttä ja pyytäneensä supolta tulevia tietoja myös omaan käyttöönsä. Muuta keskustelua asiasta ei hänen mukaansa käyty.

EDUSKUNNAN tiedusteluvalvontavaliokunta on myös pyytänyt sisäministeriöltä selvitystä Saarelaisen tapauksesta. Valiokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) ei osaa sanoa, päättikö ministeriö vaatia supolta selvitystä valiokunnan tietopyynnöstä riippumatta vai vaikuttiko valiokunnan pyyntö asiaan.

-  Ministeriön selvityspyyntö on voinut lähteä hyvinkin samoihin aikoihin. Sekin on mahdollista, että se olisi lähtenyt aikaisemmin, Kari arvioi STT:lle.

Karin mukaan myöskään hänellä ei ole sellaista käsitystä, että ministeriötä olisi pitänyt patistella asian selvittämiseen.

-  Minulla ei ole minkäänlaista tietoa siitä, että ministeriö olisi jotenkin vastentahtoisesti lähtenyt tätä selvittämään. Päinvastoin yhteistyö valiokunnan ja ministeriön välillä on ollut tiivistä ja hyvää.

-  Itselläni on käsitys, että myös ministeriö on ollut tässä aktiivinen.

Karin mukaan valiokunnan luottamus supoon on edelleen vahva ja on tärkeää, että supon esimiesporras eli sisäministeriö arvioi nyt tapauksen. Hän ei kommentoi tarkemmin, millaisia toimia toivoisi sisäministeriöltä asian selvittämisessä.

Anu-Elina Ervasti, Ville Väänänen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE