Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Tieliikennekeskus varoittaa: Ajokeli on paikoin huono Lapissa lumi- tai räntäsateen takia

Istock

Ajokeli on paikoin huono Lapissa lumi- tai räntäsateen takia, varoitti Tieliikennekeskus varhain aamulla. Myös Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa lähes koko Lappi oli aamusta keltaisella eli ajokeli on alueella mahdollisesti vaarallinen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosaan on leviämässä lumi- ja vesisadealue. Päivällä lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, muualla sade on pääosin vettä.

– Iltaa kohden myös Etelä-Lapissa lumisadetta. Yöllä myös Pohjanmaalla tullee jokunen lumikuuro, laitos kertoi pian aamukuuden jälkeen päivittämässä sääkatsauksessaan.

Ensilumen on ennustettu suurella todennäköisyydellä satavan Lappiin viikonlopun aikana. Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmä täyttyy, jos aamulla kello 9 lunta on vähintään yksi sentti. Laitokselta kerrottiin eilen STT:lle olevan mahdollista, että lauantai-iltaan mennessä Keski-Lapin ja Koillismaan välisellä alueella lunta sataa jopa 10–15 senttiä.

Twitterissä Ilmatieteen laitos myös varoitti eilen mustasta jäästä.

– Lapissa ajokeliä huonontavat lumisateet, muualla keli on paikoin liukas mustan jään muodostumisen vuoksi. #talvirenkaat, tviitissä sanottiin.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan asti ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosaan, Foreca ennustaa. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä, sääpalveluyritys varoittaa.

Talvirenkaiden käyttö riippuu kelistä

Suomessa astui kesäkuussa voimaan uusi tieliikennelaki, jossa vuodelta 1981 peräisin ollut edellinen laki päivitettiin nykyaikaan. Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden vaihtaminen ei enää riipu kalenterikuukausista.

Talvirenkaita ei ole pakko vaihtaa enää lainkaan, jos sää tai keli ei sitä edellytä. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta ne voi vaihtaa alle myös muulloin, jos ne sopivat säähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE