Politiikka

”Tiesin sen jo kesäkuussa”” – nyt pamahti kova väite: Sipilä ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa, kun kiisti tienneensä Timo Soinin ja muiden ex-perussuomalaisten loikkaussuunnitelmasta. Näin väittää kirjassaan Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi, joka työskentelee tällä hetkellä Lännen Median politiikan toimituksessa.

– Tiesin sen jo kesäkuussa, mutta kesän aikana keskustalaiset ovat kertoneet asioita, jotka ovat vahvistaneet kuvaa, Nurmi kertoi Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Nurmen mukaan Sipilä kuului keskustalaisten joukkoon, joka tiesi suunnitelmista. Nurmen mukaan keskusta oli myös selvittänyt, miten se saisi perussuomalaisia loikkareita omiin riveihinsä.

Perussuomalaisista loikannut ryhmä toimi Uusi vaihtoehto -nimellä, mutta elokuussa nimeksi vaihtui Sininen tulevaisuus. Sinisellä eduskuntaryhmällä on 19 kansanedustajaa. Perussuomalaisessa ryhmässä on jäljellä 17 edustajaa.

Soini kertoo tienneensä kokouksesta

Kirjan mukaan perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli antanut häntä tukeneille kansanedustajille lupauksen silloisen puheenjohtajan Timo Soinin haastamisesta jo alkukesällä 2016 salaisessa kokouksessa. Kokouksen järjestivät niin sanotut halla-aholaiset eduskunnassa.

Paikalla olleiden kansanedustajien, esimerkiksi Juho Eerolan ja Olli Immosen mukaan Halla-aho antoi kokouksessa alustavan lupauksen Soinin haastamisesta.

Soini sanoo tienneensä, että niin sanottu hommalainen fraktio alkoi kesän 2015 Turun puoluekokouksen jälkeen houkutella Halla-ahoa pyrkimään puheenjohtajaksi. Soini kertoo kirjassa myös kuulleensa alkukesän 2016 salaisesta kokouksesta.

– Kyllähän minä puolueessa kaiken kuulin, hän sanoo.

Soinin mukaan Halla-ahon ehdokkuusharkinta ei vaikuttanut hänen ratkaisuunsa.

– En ole koskaan omia tekemisiäni jonkun Halla-ahon kautta määrittänyt. Olemme niin erilaiset ihmiset katsantokannaltamme ja moraaliltamme. Olin ollut 20 vuotta perussuomalaisten puheenjohtaja – yksi perustajista ja sitä ennen SMP:ssä puoluesihteerinä ja varapuheenjohtajana. Silloin eivät halla-ahot minuun vaikuta, Soini sanoo.

Kirjan sisällöstä uutisoi Aamulehti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat