Kotimaa

Tietoliikennehäiriö iski Husiin – vanha kunnon keino käyttöön varasysteeminä

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) on iskenyt laaja tietoliikennehäiriö. Vika koskee koko Hus-aluetta ja liki kaikki piirin tietojärjestelmät ovat pois pelistä, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi STT:lle.

Mäkijärven mukaan potilasturvallisuudesta pyritään pitämään kaikin tavoin huolta. Hänen mukaansa kaikkea pystytään tekemään, mutta normaalia hitaammin. Ensimmäisenä pidetään huolta hätä- ja kiireellisistä tapauksista.

Ajanvarauksella tehtäviä toimenpiteitä saatetaan joutua siirtämään myöhemmäs. Päivystykseen tulevien potilaiden on syytä varautua normaalia pidempään odotusaikaan.

Kun tietojärjestelmät eivät toimi, potilaita koskevat tiedot joudutaan katsomaan niistä papereista, joita saadaan tulostettua tai joita potilailla on mahdollisesti mukanaan, Mäkijärvi sanoo.

Tehtävät on tilapäisesti hoidettava paperilla.

Laboratorionäytteitä pystytään ottamaan, mutta vastaukset joudutaan toimittamaan puhelimitse tai paperilla, mistä aiheutuu viiveitä. Kaikki kuvantamislaitteet eivät toimi eikä kuvia voida siirtää verkon välityksellä esimerkiksi hoitavalle lääkärille päivystykseen.

Myös lääkejakelussa on Mäkijärven mukaan ongelmia, kun lääkerobotti ei toimi ja lääkejakelu joudutaan tekemään käsin.

Mäkijärven mukaan tietojärjestelmä on niin kallis ja monimutkainen, että mitään tuplajärjestelmiä vikojen varalle ei ole mahdollista pitää.

– Se varasysteemi on paperit. Tehtävät on tilapäisesti hoidettava paperilla.

Aiemmin tallennetut tiedot eivät vian aikana häviä, järjestelmää ei vain nyt voida katsoa eikä lisätä sinne uusia tietoja. Nämä päivitykset on tehtävä sinne myöhemmin.

Vian syytä ei tiedetä, joten korjausaikatauluakaan ei vielä osata arvioida. Husin päässä olevissa keskuskytkimissä on reititysvika, mutta sitä ei vielä tiedetä, mistä tämä vika johtuu, sanoo Mäkijärvi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat