Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

”Tilanne on hälyttävä” – Etiopian Tigrayn ilmaiskuissa kuollut tammikuussa yli sata siviiliä

LEHTIKUVA / AFP Amanuel Sileshi

Etiopian Tigrayssa tehdyissä ilmaiskuissa on tammikuun alun aikana kuollut yli sata siviiliä, YK kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) tiedottaja Liz Throssell kertoi perjantaina toimittajille Genevessä ainakin 108 siviilin kuolleen ja 75:n loukkaantuneen Etiopian ilmavoimien tekemissä iskuissa vuodenvaihteen jälkeen. Throssell sanoi pitävänsä tilannetta hälyttävänä.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on vedonnut Etiopian viranomaisiin, jotta ne suojelisivat siviilejä, sillä YK:n näkemyksen mukaan suhteettomat hyökkäykset muihin kuin sotilaallisiin kohteisiin voivat olla sotarikoksia.

Pohjois-Etiopian Tigrayssa on taisteltu marraskuusta 2020 lähtien. Tuolloin presidentti Abiy Ahmed lähetti alueelle joukkoja syytettyään Tigrayn johtavaa puoluetta hyökkäyksistä armeijan leireille.

Throssellin kuvailemia ilmaiskuja on osunut esimerkiksi maan sisäisten pakolaisten leiriin, jauhomyllyyn sekä valtion omistamaan ammattioppilaitokseen.

YK on varoittanut, että alue on humanitaarisen katastrofin partaalla ja ruokajakelu on vaarassa keskeytyä. Maailman ruokaohjelma WFP on kertonut ruokajakelunsa olevan matalimmalla tasolla koskaan.

Konfliktin kiihtymisen vuoksi WFP:n saattueet eivät ole päässeet Tigrayn pääkaupunkiin Mekeleen joulukuun puolivälin jälkeen. Ruokaohjelman tiedottaja Tomson Phiri sanoi perjantaina, että 14 kuukautta kestäneen konfliktin jäljiltä ennätysmäärä ihmisiä tarvitsee pikaisesti ruoka-apua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE