Politiikka

”Tilanne on karannut täysin käsistä” – Nyt tuli lukiolaisilta paljon puhuva laskelma, 300 X 2000 euroa = 600 000 euroa

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) liittokokous vaatii uutta sisältöä oppimateriaaleja koskevaan keskusteluun. SLL on laskenut, että uusien oppikirjojen kustannukset lukioaikana voivat nousta jopa yli 2000 euroon.

Esimerkiksi tänä viikonloppuna Espoossa kokoontunut 300 lukiolaisen kokousväki käyttäisi tällöin lukiokirjoihinsa noin 600 000 euroa.

– Puhutaan siis todella isosta bisneksestä ja melkoisesta hintalapusta maksuttomalle lukiokoulutukselle. On vaikea kuvitella, että tällaiset kustannukset olisivat yhtä hyväksytyt, jos valtiolla olisi vastuu oppimateriaalien tarjoamisesta. Tilanne on karannut täysin käsistä, SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen toteaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmoitti syyskuussa tilaavansa Opetushallitukselta selvityksen toisella asteella opiskelemisen kustannuksista.

Ministerin mukaan opiskelun kustannukset eivät saa katkaista yhdenkään nuoren koulupolkua. Lukiolaiset ovat samaa mieltä ja vaativat selvityksen pohjalta toimenpiteitä mahdollisimman pikaisesti. Tästä syystä SLL on mukana kansalaisaloitteessa, joka tavoittelee aidosti maksutonta toista astetta.

– Maksuttomassa toisessa asteessa ei ole kyse pelkästään nykyisten kirjakauppahintojen siirtämisestä valtion budjettiin. Nyt on hyvä aika keskustella siitä, miten ja millaisia materiaaleja ylipäätään tulevaisuuden lukiossa hyödynnetään oppimisen tukena, huomauttaa Alvar Euro, SLL:n vastavalittu puheenjohtaja vuodelle 2018.

Liittokokous muistuttaa, että maksuttomia oppimateriaaleja on jo olemassa. Kyse on ennen kaikkea opettajien mahdollisuudesta ja halusta ottaa perinteisen kirjan kanssa käyttöön monipuolisesti muita oppimateriaaleja – lisääntynyt kysyntä luo myös laadukkaampaa tarjontaa.

Digitalisaation hyödyntämisen lisäksi oppimateriaaleja voidaan tuoda kaikille opiskelijoille tarjolle esimerkiksi oppilaitosten kirjastojen kautta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat