Politiikka

Timo Harakka muistuttaa tyrmäävistä arvioista: ”Viime keväänä esitetty asiantuntijakritiikki ei ole vanhentunut”

Lehtikuva
Lehtikuva

Hallituksen alkuperäiseen valinnanvapauslakiesitykseen eduskuntakäsittelyssä annetut asiantuntijalausunnot on julkaistu.

Esitys kaatui kesäkuussa 2017 perustuslakivaliokunnassa.Kansanedustaja ja SDP:n valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Harakka muistuttaa, että silloisen valinnanvapausmallin asiantuntija-arviot olivat valtiovarainvaliokunnassa tyrmääviä.

”Varsinkin taloustieteilijöiden ja palvelujen toimeenpanoa tuntevien henkilöiden kritiikki oli painavaa ja silmiä avaavaa.”, Harakka sanoo tiedotteessaan.

Keskeiset kritiikkiä aiheuttaneet ongelmat ovat olemassa myös hallituksen uudessa valinnanvapausesityksessä.

Keskeisin kritiikki koski Harakan mukaan sitä, kuinka valinnanvapausmallissa palveluketjut katkeavat ja palvelujen yhteensovitus hankaloituu. Sote-keskuksen taloudelliset kannusteet johtavat paineisiin siirtää kustannuksia perustasolta erikoissairaanhoitoon sekä kannustavat kermankuorintaan ja yli- tai alihoitoon, hän sanoo tiedotteessaan.

Kilpailun teoreettisia hyötyjä olisi vaikea saavuttaa suunnitellulla mallilla. Nopea siirtymä uuteen malliin nostaa riskit hyvin korkeiksi.

”Viime keväänä esitetty asiantuntijakritiikki ei ole vanhentunut. Keskeiset kritiikkiä aiheuttaneet ongelmat ovat olemassa myös hallituksen uudessa valinnanvapausesityksessä.”, Harakka toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat