Politiikka

”Todella vakava asia, jos pitää paikkaansa” – vuoto eduskunnasta saa professorin tuomion

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Perustuslakivaliokunnan vielä työn alla olevassa lausuntoluonnoksessa katsotaan, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat, joka on saanut haltuunsa tiistaille päivätyn luonnoksen, joka voi vielä muuttua ennen lopullista lausuntoa.

IS:n haltuunsa saaman luonnoksen osassa katsotaan, että hallituksen esitykseen liittyy nyt liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta. Näin ollen esitys muodostuisi perustuslain vastaiseksi.

Valiokunnan lopullinen lausunto valmistunee ensi viikolla.

Uudistuksen jokaista porrasta ehdotetaan siirrettäväksi eteenpäin?

IS kertoo, että valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan sote- ja maakuntauudistus on toteuttavissa kunhan siihen tehdään kaikki perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset.

Valiokunta katsookin, että uudistus pitäisi viedä eteenpäin vaiheittain, ja uudistaa ensin hallinnon rakenteet.

IS:n mukaan lausunnon linjaus tarkoittaisi, että uudistuksen jokaista porrasta siirrettäisiin esimerkiksi vuodella eteenpäin. Hallituksen esityksessä vastuu sote-palveluista siirtyisi kunnilta maakunnille vuoden 2020 alusta.

Maakuntien ja valtuustojen taas on määrä järjestäytyä vuoden 2019 alusta. Maakuntavaaleja hallitus on esittänyt järjestettäväksi lokakuun lopussa.

Julkisoikeuden professori pitää vuotoa vakavana.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro kommentoi Ilta-Sanomien uutista Twitter-tilillään. Hän tuomitsee luonnoksen mahdollisen vuotamisen medialle jyrkästi.

– Perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslausuntoluonnos on ilmeisesti kokonaisuudessaan vuodettu Ilta-Sanomille. Todella vakava asia, jos pitää paikkaansa. Ja siltä tosiaan näyttää, Lavapuro kirjoittaa päivityksessään torstai-iltana.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut vuotoa perustuslakivaliokunnasta A-studiossa.

Rinne piti tietojen vuotamista pöyristyttävänä ja sanoi, että perustuslakivaliokunta on politisoitunut.

– Vuotaa kuin seula, Rinne kommentoi perustuslakivaliokunnan toimintaa.

Lisätty kello 23.07 tieto Antti Rinteen kommentista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat